264 vizualizări 11 sep 2009

În 2015, salariul mediu al bugetarilor va fi de peste 3.400 delei, în timp ce restul angajaţilor din mediul privat vor primilunar, în medie, numai 2.354 de lei, cu 31% mai puţin. Estimarea îiaparţine ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, care aprecizat că în cazul profesorilor din învăţământul preuniversitarlefurile vor fi mai mari cu aproape 80% (circa 260.000 de profesorivor beneficia de această majorare) sau chiar duble, în cazuldebutanţilor.

"Salariul mediu din sistemul public este în acest moment de2.199 lei şi va creşte cu 56% până în 2015, când va ajunge la 3.430lei. În schimb, în mediul privat, estimăm că va exista o creşterede circa 33-34%, de la 1.758 lei la 2.354 lei", a declaratministrul Finanţelor.
Dacă prognozele ministrului sunt corecte, atunci diferenţa dintresalariile bugetarilor şi cele din mediul privat, care acum este de25%, va creşte şi mai mult în următorii ani, până la 30%.

Ilie Şerbănescu: Pogea nu are de unde să ştie cu cât osă crească salariile în mediul privat. Salariile sunt făcute laParis sau la Viena

Atât economiştii, cât şi sindicaliştii pun la îndoială acesteprognoze, cu anumite diferenţe însă. "Dacă este reală aceastăprognoză, singurul lucru care i se poate reproşa ministrului deFinanţe este că s-a putut gândi la aşa ceva, adică la formareabugetelor având ca nucleu salariile şi nu celelalte cheltuieli, cumar fi investiţiile", a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu,analist economic.
El a precizat însă că nu crede că poate fi estimată creştereasalariilor din sectorul privat. "Decizia de mărire a salariilor nuse ia la Bucureşti, ci la Viena, la Paris sau la Atena, de exemplu,adică la sediile centrale ale companiilor care au activităţi înRomânia. Dacă proiecţia pe sectorul public este corectă, atunci eaeste dezastruoasă. E o aiureală care nu va face altceva decât săblocheze creşterea productivităţii muncii în mediul privat, că încel bugetar nu avem aşa ceva", a explicat Şerbănescu.

Sindicaliştii bugetari: Vor fi mai mari ca în mediulprivat, dar nici chiar aşa


Şi sindicaliştii din sistemul bugetar contestă proiecţiaministrului de Finanţe. Deşi recunosc că salariile lor vor fi maimari decât cele din sistemul privat, ei susţin că cifreleprezentate de Pogea sunt noi şi, probabil, se bazează pe estimăridespre care sindicaliştii nu au fost informaţi. "Salariul mediu dinsectorul bugetar nu poate varia cu mai mult de 20% faţă de celmediu pe economie. Suntem conştienţi că veniturile bugetare suntrezultatele contribuţiilor din mediul privat. Din simulările pecare le-am făcut în cadrul discuţiilor asupra legii unice desalarizare reieşea un salariu mediu de 2.700-2.800 de lei în mediulprivat în 2015 şi de circa 3.100 de lei la stat", ne-a declaratBogdan Hossu, lider cartel Alfa.

Patronii: Hai să ne angajăm toţi la stat, dacă tot suntsalarii bune şi productivitatea e atât de mare

Făcând haz de necaz, reprezentanţii oamenilor de afaceri propunun exerciţiu de imaginaţie: "Fără comentarii. Vom fi în continuareo ţară cu totul altfel decât toate celelalte de oriunde din lume.Propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce-ar fi să ne dăm toţi demisiaşi să devenim bugetari? Serios. Salarii mari şi nimeni care săverifice productivitatea", ne-a declarat Cristian Pârvan, secretargeneral al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Dupăcum spune el, problema nu este cine are salarii mai mari sau cucât, ci de unde bani pentru plata salariilor. Cel mai simplu şievident răspuns este unul singur: din taxe şi impozite mai mariaplicate mediului privat.

Dacă până acum, atât Pogea, cât şi premierul Emil Boc audeclarat, fără echivoc, că anul acesta nu se va umbla la taxe, maiales la TVA şi la cota unică, cele mai importante surse de venitale statului, Pârvan atrage atenţia că despre anul viitor ambiioficiali au evitat un răspuns făţiş. "Anul viitor ar putea fi şimai greu. În 2009, de bine, de rău, s-au mai mişcat lucrurile. Însădacă vor veni taxe şi impozite mai mari.... va fi mult mai greupentru mediul de afaceri", explică secretarul general al AOAR.(V.R.)

Citește și: