265 vizualizări 11 sep 2009

În 2015, salariul mediu al bugetarilor va fi de peste 3.400 de lei, în timp ce restul angajaţilor din mediul privat vor primi lunar, în medie, numai 2.354 de lei, cu 31% mai puţin. Estimarea îi aparţine ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, care a precizat că în cazul profesorilor din învăţământul preuniversitar lefurile vor fi mai mari cu aproape 80% (circa 260.000 de profesori vor beneficia de această majorare) sau chiar duble, în cazul debutanţilor.

"Salariul mediu din sistemul public este în acest moment de 2.199 lei şi va creşte cu 56% până în 2015, când va ajunge la 3.430 lei. În schimb, în mediul privat, estimăm că va exista o creştere de circa 33-34%, de la 1.758 lei la 2.354 lei", a declarat ministrul Finanţelor.
Dacă prognozele ministrului sunt corecte, atunci diferenţa dintre salariile bugetarilor şi cele din mediul privat, care acum este de 25%, va creşte şi mai mult în următorii ani, până la 30%.

Ilie Şerbănescu: Pogea nu are de unde să ştie cu cât o să crească salariile în mediul privat. Salariile sunt făcute la Paris sau la Viena

Atât economiştii, cât şi sindicaliştii pun la îndoială aceste prognoze, cu anumite diferenţe însă. "Dacă este reală această prognoză, singurul lucru care i se poate reproşa ministrului de Finanţe este că s-a putut gândi la aşa ceva, adică la formarea bugetelor având ca nucleu salariile şi nu celelalte cheltuieli, cum ar fi investiţiile", a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.
El a precizat însă că nu crede că poate fi estimată creşterea salariilor din sectorul privat. "Decizia de mărire a salariilor nu se ia la Bucureşti, ci la Viena, la Paris sau la Atena, de exemplu, adică la sediile centrale ale companiilor care au activităţi în România. Dacă proiecţia pe sectorul public este corectă, atunci ea este dezastruoasă. E o aiureală care nu va face altceva decât să blocheze creşterea productivităţii muncii în mediul privat, că în cel bugetar nu avem aşa ceva", a explicat Şerbănescu.

Sindicaliştii bugetari: Vor fi mai mari ca în mediul privat, dar nici chiar aşa


Şi sindicaliştii din sistemul bugetar contestă proiecţia ministrului de Finanţe. Deşi recunosc că salariile lor vor fi mai mari decât cele din sistemul privat, ei susţin că cifrele prezentate de Pogea sunt noi şi, probabil, se bazează pe estimări despre care sindicaliştii nu au fost informaţi. "Salariul mediu din sectorul bugetar nu poate varia cu mai mult de 20% faţă de cel mediu pe economie. Suntem conştienţi că veniturile bugetare sunt rezultatele contribuţiilor din mediul privat. Din simulările pe care le-am făcut în cadrul discuţiilor asupra legii unice de salarizare reieşea un salariu mediu de 2.700-2.800 de lei în mediul privat în 2015 şi de circa 3.100 de lei la stat", ne-a declarat Bogdan Hossu, lider cartel Alfa.

Patronii: Hai să ne angajăm toţi la stat, dacă tot sunt salarii bune şi productivitatea e atât de mare

Făcând haz de necaz, reprezentanţii oamenilor de afaceri propun un exerciţiu de imaginaţie: "Fără comentarii. Vom fi în continuare o ţară cu totul altfel decât toate celelalte de oriunde din lume. Propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce-ar fi să ne dăm toţi demisia şi să devenim bugetari? Serios. Salarii mari şi nimeni care să verifice productivitatea", ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). După cum spune el, problema nu este cine are salarii mai mari sau cu cât, ci de unde bani pentru plata salariilor. Cel mai simplu şi evident răspuns este unul singur: din taxe şi impozite mai mari aplicate mediului privat.

Dacă până acum, atât Pogea, cât şi premierul Emil Boc au declarat, fără echivoc, că anul acesta nu se va umbla la taxe, mai ales la TVA şi la cota unică, cele mai importante surse de venit ale statului, Pârvan atrage atenţia că despre anul viitor ambii oficiali au evitat un răspuns făţiş. "Anul viitor ar putea fi şi mai greu. În 2009, de bine, de rău, s-au mai mişcat lucrurile. Însă dacă vor veni taxe şi impozite mai mari.... va fi mult mai greu pentru mediul de afaceri", explică secretarul general al AOAR. (V.R.)

Citește și: