576 vizualizări 15 mar 2019

Călin Popescu Tăriceanu a spus, vineri, la Galaţi, că în ultima perioadă a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii sectorului bancar cu care a convenit ce modificări trebuie aduse OUG 114.

Printre altele, guvernanţii vor să modifice modul de calcul al taxei bancare, prin renunţarea la ROBOR ca etalon şi prin utilizarea unui indice, calculat în funcţie de tranzacţiile efective realizate în ultimele trei luni.

„OUG 114 este în chinurile refacerii. Împreună cu colegii mei, noi la ALDE am organizat o rundă amplă de consultări cu mediul de afaceri care este vizat de OUG114. Ne-am întâlnit cu conducerea Băncii Naţionale, cu Mugur Isărescu şi Consiliul de Administraţie, apoi cu Asociaţia Română a Băncilor, cu firmele din energie, cu cei care reprezintă fondurile de pensii Pilonul II, cu firmele din domeniul telecomunicaţiilor. Pe baza acestor discuţii am reuşit să sintetizăm care sunt principalele elemente de preocupare şi ceea ce pot să vă spun este că noi şi colegii noştri din PSD suntem în consens, să modificăm. Pe zona bancară se va renunţa la legarea taxei pe activele bancare de ROBOR. ROBOR-ul, ca să fiu foarte clar, se stabileşte pa baza unor cotaţii şi vom renunţa la acest sistem şi vom merge pe un indice care este media tranzacţiilor efective realizate în ultimele trei luni. Pentru că este un indice mai apropiat de realitatea pieţii şi, în esenţă, ne vom atinge obiectivul pe care îl urmărim prin OUG 114. Adică în domeniul bancar, ce vrem să facem? Vrem să coborâm dobânzile care astăzi sunt foarte ridicate în România la un nivel apropiat de cele practicate în celelalte ţări europene.(..) Am primit, aş spune cu satisfacţie, din partea Asociaţiei Române a Băncilor propunerea, disponibilitatea pe care au arătat-o, de a creşte nivelul de intermediere financiară. Şi de aceea, probabil că în modificarea OUG 114 va exista pe de o parte taxa, dar pe de altă parte va exista şi un stimulent pentru creşterea volumului de creditare pentru care fiecare bancă care reuşeşte acest indice de performanţă va primi un bonus, adică i se va diminua taxa până la un nivel, în funcţie de performanţa pe care o va avea”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei
conferinţe de presă.

Acesta a mai anunţat că preţul la gaze va rămâne plafonat în cazul persoanelor defavorizate şi că fondul de pensii private nu va fi desfiinţat.

„În domeniul energiei, celălalt element de la care am plecat va rămâne şi el şi anume plafonarea preţului la gaze pentru gospodăriile populaţiei. Probabil că s-ar putea găsi şi o formulă mai exactă pentru familiile cu venituri reduse, deci populaţia defavorizată. Vom vedea care va fi nivelul, nu am stabilit încă nivelul acestei taxe. Sigur că şi administratorii fondului de pensii au avut o serie
de remarci de care ţinem cont. Ceea ce pot să vă subliniez este că zvonurile pe care le-au propagat unii şi alţii că fondurile de pensii private se vor desfiinţa este o pură gogoaşă, o minciună sfruntată. Nu se va desfiinţa niciun fond de pensii private. Vom accelera săptămâna viitoare discuţiile. Vrem să mai facem o nouă rundă de consultări cu mediul de afaceri, în aşa fel încât lucrurile să fie în sensul unui parteneriat în care fiecare parte câştigă ceva. Noi avem obligaţia să apărăm interesul cetăţenilor, al consumatorului, al economiei, ei îşi urmăresc obiectivul de realizare a unor profituri”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea: Suntem în grafic. Ultima discuţie, săptămâna viitoare

Liviu Dragnea a declarat că o ultimă discuţie referitoare la OUG 114 va avea loc săptămâna viitoare cu reprezentanţii companiilor din energie şi celor din comunicaţii. Liderul PSD a precizată că aşteaptă ca premierul să revină în ţară pentru a-i prezenta articolele de modificare a actului normativ.

„Am spus că în această săptămână vom finaliza discuţiile despre sistemul bancar şi despre Pilonul II pensii în cadrul Ordonanţei 114 şi aseară le-am finalizat. Aşteptăm ca doamna premier să se întoarcă şi să îi prezentăm textul articolului, urmând ca săptămâna viitoare să avem o ultimă discuţie pe energie şi telefonie mobilă. Suntem în grafic”, a declarat Liviu Dragnea.

Despre reprezentanţii din domeniul bancar, liderul PSD susţine că aceştia ar trebui să fie puţin mai rezervaţi şi că va fi găsită o soluţie în privinţa OUG 114 agreată de toţi actorii implicaţi.

„Eu m-aş bucura, cu tot respectul pe care îl port acestei bresle (bancilor - n.r.), să fie, după părerea mea, puţin mai rezervaţi. Nu-mi permit să le spun altceva. Ştiu că ministrul de Finanţe a avut întâlniri cu Asociaţia Română Băncilor, domnul Tăriceanu, care nu era în grevă atunci, a avut întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor, eu am avut întâlniri de lucru cu colegi din Guvern, cu doamna prim-ministru, cu vicepreşedintele BNR Florin Georgescu, pentru a găsi cea mai bună formă care să ne păstreze nealterate obiectivele pe care le-am avut în vedere. Şi anume, creditarea să meargă în economia reală şi să contribuie la creşterea economică. Din câte ştiu, se pare că va fi o soluţie agreată de ambele părţi. Dar, mult mai bine să fie mai puţin guralivi, să fim mai puţin guralivi toţi în domeniul acesta, care este un domeniu sensibil. Pe noi ne interesează ca gradul de inermediere bancară să crească, ca diferenţa dintre dobânda de la depozit şi dobânda la debitare să fie mai mică, aşa cum este şi în UE. Ne interesează să stimulăm şi am găsit soluţii pentru ca băncile să finanţeze creşterea economică. Dacă aceste obiective vor fi susţinute, se pare că vor fi, cred că mai puţină politică în speţa asta ar fi mai bine pentru toată lumea”, a completat Dragnea.

Citește și: