Silviu Bănilă
3407 vizualizări 24 nov 2014

În Coreea de Sud, cota de piaţă a plăţilor non cash din valoarea totală a plăţilor realizate de consumatori este de 70%. Procentul populaţiei cu card de debit este de 58%.

În Germania, cota plăţilor non cash este de 76% din valoarea totală a plăţilor. De asemenea, 88% dintre germani deţin un card de debit. Începând cu anul 2012, comercianţii au nevoie doar de un iPhone şi un cititor produs de compania EMV (conectat la telefon), pentru acceptarea plăţilor de pe carduri de credit sau debit.

În SUA, volumul plăţilor non cash ajunge la 80% din valoarea totala a plăţilor realizate de consumatori. 72% dintre americani deţin un card de debit. În urmă cu câteva luni, Apple a anunţat noul serviciu „Wallet”, alături de Microsoft şi alte companii tehnologice. Proiectul include şi ceasurile electronice care pot realiza plăţi electronice. Directorul executiv al American Express, Ken Chenault, a declarat că nu se teme de posibila dispariţie a cardurilor de plastic şi bancomatelor.

Olanda înregistrează o explozie în privinţa plăţilor non cash, care însumează 85% din valoarea totală a plăţilor efectuate de consumatori. 90% dintre olandezi au un card de debit. De exemplu, parcometrele din Amsterdam nu mai acceptă plăţi prin numerar sau monede. 75% dintre olandezi s-au obişnuit deja cu „moda no-cash”, în condiţiile în care multe restaurante şi retaileri refuză cash-ul.

Australienii stau bine la capitolul plăţi non cash. Astfel, 86% din valoarea totală a plăţilor reprezintă plăţi fără numerar şi 79% din populaţie deţine un card de debit.

Cota de piaţă a plăţilor non cash în Suedia din valoarea totală a plăţilor efectuate de consumatori este de 89%. Procentul populaţiei care deţine un card de debit este de 96%. Numărul spargerilor de bănci în Suedia a scăzut în 2008 cu 110%, la doar 16 în 2011. Motivul este simplu: băncile găzduiesc tot mai puţine bancnote fizice şi hoţii nu au ce să fure.

În Marea Britanie, plăţile fără numerar ajung la 89% din valoarea totală a plăţilor efectuate de consumatori. 88% dintre englezi au un card de debit. Începând cu 6 iulie, autobuzele municipalităţii nu mai acceptă plăţi prin numerar. În 2014, doar 1% dintre călătorii cu mijloacele de transport în comun au folosit bani numerar, faţă de 25% în anul 2000.

În cazul Canadei, cota plăţilor non cash din valoarea totală a plăţilor efectuate de consumatori este de 90%. Totodată, 88% dintre canadieni dispun de un card de debit. Începând cu februarie 2013, Canada a renunţat la producţia monedelor, generând o economie de 11 milioane de dolari la buget.

Franţa se află pe locul secund într-un top zece al ţărilor care renunţă rapid la plăţile prin numerar. Plătile non cash din valoarea totală a plăţilor consumatorilor însumează 92%. Procentul populaţiei cu carduri de debit este de 69%. Oricine doreşte să îşi cumpere o maşină în Franţa se va lovi de o limită de tranzacţie de 3.000 euro. Cumpărătorii se pot împrumuta la prieteni, dar dacă suma împrumutată depăşeşte 1.500 de euro, ambele părţi trebuie să ofere autorităţilor câteva explicaţii.

În Belgia, cota plăţilor non cash din valoarea totală a plăţilor consumatorilor este de 93%. Pe de altă parte, 86% dintre belgieni au un card de debit. Belgia are o legislaţie asemănătoare cu a Franţei, scrie CNBC.com. Doar 14% dintre belgieni nu au un card, dar s-ar putea să se răzgândească în curând.

Citește și: