2343 vizualizări 28 iul 2011

Ţările din zona euro cu datorii mari trebuie sancţionate cu pierderea parţială a suveranităţii în favoarea Uniunii Europene, aceasta fiind o soluţie mai bună decât excluderea din uniunea monetară, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.

"Integrarea trebuie să continue, iar statele cu probleme care sunt ajutate trebuie să cedeze în schimb o parte din suveranitate către UE", a afirmat Schauble într-un interviu acordat publicaţiei săptămânale germane Stern.

El a adăugat că aceasta este în mod sigur o soluţie mai bună decât excluderea din uniunea monetară.

"Europa va reuşi doar dacă este clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro", a precizat ministrul.

Schauble a criticat pe de altă parte, indirect, Banca Centrală Europeană (BCE), căreia i-a cerut să se abţină, în viitor, să mai critice maniera în care autorităţile europene gestionează situaţia din zona euro.

"Respectăm fără rezerve independenţa BCE şi nu criticăm activitatea acestei instituţii. Ne aşteptăm la reciprocitate", a subliniat el.

Schauble a admis că criza i-a pus nervii la încercare.

"Desigur, uneori mă enervez. Evenimentele actuale fac să îţi crească adrenalina", a spus oficialul german, care a recunoscut că s-a întrebat în anumite momente dacă este capabil, fizic şi mental, să facă faţă situaţiei.

Anul trecut, Schauble s-a gândit la retragerea din funcţia de ministru, după ce a fost nevoit să stea în concediu medical timp de mai multe săptămâni.

Anca Dumitrescu, anca.dumitrescu@mediafax.ro

Citește și: