Dan Straut
1478 vizualizări 11 apr 2018

„Sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Întrebat cum vor coexista în continuare cele două sisteme (Plon I şi Pilon II), ministrul Finanţelor a spus că va fi „o concurenţă” între acestea. „Va fi un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală”, a precizat Teodorovici.

„În multe zone, statul a dovedit că poate să nu fie un administrator mai bun decât privatul, dar eu zic că poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a mai arătat Eugen Teodorovici.

Citește și: