Laura Albu
169 vizualizări 15 dec 2019

„Din punctul meu de vedere, supraacciza se poate scoate cu această prevedere de plafonare pentru o perioadă fixă, la pompă, deci cu scăderea simultană a preţului la pompă.Pentru că un proiect de lege nu poate trece pe final de an atât de repede. Promitem că nu se va emite o Ordonanţă de Urgenţă pe un astfel de aspect. Repet, este pentru binele economie. O scădere a supraaccizei fără o astfel de măsură cumulativă nu va duce în mod automat la scăderea preţurilor la combustibil. Categoric nu. Uitaţi-vă în 2015 când am scăzut TVA-ul la 9% de la 24% la produsele agroalimentare, nu s-a regăsit în totalitate diferenţa între 24 şi 9 la produsul agroalimentar. Interesul naţional este mai presus de orice fel de regulă din Europa şi din lume”, a spus acesta.

Întrebat dacă va depune un proiect de lege anul viitor, Teodorovici a menţionat că anunţarea unei astfel de măsuri necesită imediata aplicare.

„Asta este o acţiune pe care când o anunţi, o aplici imediat. Pentru că poţi avea în piaţa creşteri atipice, cum am dat exemplul roborului 3,11 când ai anunţat că anulezi IRCC-ul, să creezi o creşetere poate artificială a roborrului, tocmai pentru că toţi vor fi nevoiţi să se ducă către robor. (...) Par poate practici ciudate, dar ele se întâmplă în piaţă din păcate”, a mai explicat fostul ministru de Finanţe.

 

Fostul mistru al Finanţelor: Propun ca TVA să devină exigibil în momentul efectuării plăţii către companie

Eugen Teodorovici a propus ca TVA să fie plătit statului de către o companie în momentul în care plata este efectuată de o autoritate contractantă şi a dat ca exemplu firmele din construcţii. Fostul ministru de Finanţe a spus că este o metodă care va da companiilor „o gură de aer”.

„Propun o soluţie pentru economia din România şi sper să fie specificul acestor conferinţe de presă, ca fiecare coleg care vor urma să vină să prezinte situaţia pentru fiecare sector de activitate şi o propunere. Fac o propunere ca TVA să devină exigibil în momentul în care plata facturii este efectuată de autoritatea contractantă. Cu alte cuvinte, vă dau un exemplu din sectorul construcţiilor, dacă o companie îşi permite din punct de vedere financiar să finalizeze o lucrare pe un şantier, nu trebuie să stea agăţată de acel proiect, pentru că nu primeşte banii de la Ministerul Dezvoltării, dar, dacă îşi permite, să poată să finalizeze, dar factura să nu conţină TVA exigibil decât în momentul în care plata acelei facturi se şi onorează de către autoritatea contractantă”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Senatorul PSD doreşte ca Guvernul să emită săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

„Asta dă o gură de aer companiilor din România, astfel încât să nu se efectueze plăţi pentru care compania să aştepte luni, poate chiar ani de zile. Ar fi ideal ca săptămâna viitoare, Guvernul Orban să şi emită o astfel de ordonanţă de urgenţă. Nu vom avea nimic de obiectat, chiar dacă este prin ordonanţă de urgenţă”, a precizat Teodorovici.

Social-democratul a lansat partidelor o invitaţie de a participa la un pact politic pentru reforme structurale.

„Cred că este bine să lansăm începând de astăzi, ca să arătăm foarte clar că suntem totuşi un partid responsabil şi e normal ca şi opoziţia să propună soluţii. Lansăm o invitaţie către toate partidele politice pentru a-şi desemna reprezentanţi la construcţia unui concept nou, a unui pact politic pentru reforme structurale. Este acest aspect menţionat şi în raportul Agenţiei Standard&Poor's, că acestea lipsesc din România. Reforme structurale pe toate domeniile de activitate, astfel încât, odată agreat din punct de vedere politic, guvernele să poată avea siguranţa că odată aplicate măsuri, nimeni din Opoziţie nu va avea niciun fel de reproş”, a concluzionat Teodorovici.

 

Citește și: