Gandul.info
Iasmina Ardelean
817 vizualizări 27 feb 2018

„Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente, deci de creditare, pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziţie în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susţin o limitare. Vedem, analizăm, dar nu împărtăşesc astăzi această idee, de a limita. De a fi poate mai atenţi este în regulă, dar să nu limitezi şi chiar să ceri foarte multe condiţii în momentul în care o persoană se îndatorează”, a declarat Teodorovici, întrebat dacă ar fi oportun să se ia în calcul un prag maxim de îndatorare pentru consumator, de 50% din venituri la credite.

Acesta a adăugat că Ministerul de Finanţe şi Guvernul vor discuta şi vor avea un punct de vedere pe acest subiect care s-a discutat, ieri, cu Comitetul pentru Supraveghere Macroprudenţială de la Banca Naţională.

„Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente, deci de creditare, pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziţie în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susţin o limitare. Vedem, analiză, dar nu împărtăşesc astăzi această idee, de a limita. De a fi poate mai atenţi este în regulă, dar să nu limitezi şi chiar să ceri foarte multe condiţii în momentul în care o persoană se îndatorează. Spun foarte clar că statul, în piaţă, trebuie să aibă totuşi anumite momente pe care le argumentează foarte clar atunci când intervine. Nu sunt în favoarea unei plafornări, şi încă foarte jos pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR”, a spus ministrul de Finanţe.

De asemenea, Teodorovici a precizat că va stabili o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre inflaţie, cursul valutar şi nivelul ROBOR.

Întrebat dacă îl va invita şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la această întâlnire, după ce acesta şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu Isărescu, Teodorovici a răspuns: „Am convenit împreună (cu Mugur Isărescu – n.r) că în următoarele zile o să stabilim o întâlnire în care să discutăm toate aceste elemente. Va fi Banca Naţională şi Ministerul de Finanţe. Vom vedea exact dacă vom fi într-o echipă extinsă cu doamna prim-ministru de faţă sau cu alţi participanţi la discuţie. Important este că ne vom întâlni şi vom discuta. Şi am cerut să avem şi o întâlnire periodică, pentru a putea anticipa şi alte măsuri, efecte la nivelul pieţei”.

Citește și: