Gandul.info
Iasmina Ardelean
709 vizualizări 22 nov 2017

„Speranţa ar fi doar la bunul-simţ al Guvernului să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi şi calea mai rapidă. Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări, să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă şi să nu se aştepte ca Parlamentul să legifereze. Încă nu avem un raport final la Comisia de buget-finanţe, asta înseamnă că cel puţin două săptămâni de zile mai stă la nivelul Senatului, după care ajunge la Cameră, din nou comisii, raportul Comisiei de buget-finanţe, după aceea votul în Cameră, după aceea promulgarea la preşedinte. E o cale mai lungă. Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simţ, din respect faţă de cetăţeni, ca Ministerul de Finanţe să propună în Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele măcar şi să le propună prin ordonanţă de urgenţă”, a spus Teodorovici, miercuri, după şedinţa Comisiei.

Întrebat dacă printre modificările care ar putea fi incluse într-o nouă OUG se numără ca şi impozitul pe cifra de afaceri să fie opţional, Teodorovici a răspuns că ar putea fi o variantă.

„Ar putea fi opţională această variantă. Trebuie să laşi opţional, pentru că ăsta este spiritul de piaţă – lasă-l pe agentul economic să-şi aleagă forma care pentru el e cea mai benefică (...) Sincer, nu am o speranţă că Ministerul Finanţelor, astăzi, poate gândi un asemenea mecanism care să fie mult mai atractiv decât cel al celor din jurul nostru ca şi ţări. Atâta timp cât un român merge în Bulgaria, face acolo o înregistrare din motive economice, înseamnă că eu, în România, am o deficienţă şi ar trebui să stau la masă să o îndrept imediat.”, a susţinut senatorul PSD.

Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018, în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, Teodorovici a precizat că, indiferent de măsuri, cineva trebuie să şi le asume.

„Eu sunt convins că cineva va trebui să-şi asume. Dacă sunt părţi bune şi efecte pozitive, asta este normal să facem, pentru că asta este obligaţia unui politician. Dacă, în schimb, sunt efecte negative, ca urmare a oricăror dintre măsurile propuse prin OUG 79 şi nu numai, atunci cineva, o echipă, trebuie să şi le asume. Şi asumarea înseamnă (...) plecarea din zona în care astăzi este prezentă”, a subliniat senatorul PSD.

În privinţa scăderii contribuţiilor pentru angajaţii din sectorul IT, Eugen Teodorovici a declarat că un amendament la Codul Fiscal în acest sens poate fi făcut foarte repede, dar numai dacă există voinţă.

„Când se doreşte, aţi văzut foarte bine, se face peste noapte ceva. Dacă vrem să cumpărăm rachete Patriot sau orice altceva din această zonă, o facem peste noapte. Aşa suntem noi, primii la astfel de lucuri. Dar când este vorba despre economia ta, în principal, măcar să te agăţi de aceste subiecte importante sau mega importante şi să aduci aceste măsuri economice în acelaşi ritm ca şi viteză de schimbare. Deci, dacă se doreşte, se face”, a explicat senatorul PSD.

Comisia de buget a Senatului s-a reunit, miercuri, pentru a da raportul privind OUG de modificare a Codului Fiscal, în condiţiile în care PNL a iniţiat moţiunea de cenzură ca urmare a adoptării ordonanţei, iar Guvernul este dispus să accepte unele modificări la forma iniţială, dar membrii comisiei au decis să mai amâne cu încă o săptămână elaborarea raportului.

Citește și: