Laura Petrescu
428 vizualizări 15 mai 2019

Întrebat cum îi răspunde preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că direcţia economică a României nu este una bună, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, într-o conferinţă de presă, la Ploieşti, că cifrele oficiale arată că românii câştigă mai mult.

„Nu ştiu ce alte dovezi ar trebui aduse ca şi domnul preşedinte şi alţi analişti să fie convinşi. Astăzi (miercuri – n.r.), INS a dat cifre oficiale. România are creştere economică în 2019, cinci la sută în primul trimestru faţă de primul trimestru 2018. La fel e pentru prima dată când salariul mediu net depăşeşte 3.000 de lei, în martie 2019, asta înseamnă că românii câştigă mai mult. Nu ştiu pe ce date se bazează domnia sa (preşedintele Iohannis – n.r.) când vorbeşte sau când scrie astfel de lucruri”, a spus Teodorovici.

Întrebat, de asemenea, despre lipsa investiţiilor în infrastructură, Teodorovici a spus că tot datele oficiale arată că în primul trimestru al acestui an sunt creşteri la partea de construcţii, iar investiţiile depăşesc12 la sută din nivelul primului trimestru din 2018.

Câştigul salarial mediu brut pe economie a fost de 5.050 lei în luna martie 2019, cu 4,8% mai mare comparativ cu luna februarie, iar cel net a fost 3.075 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 4,8%, arată datele anunţate luni de Insitutul Naţional de Statisctică (INS). Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,7%.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

 

Citește și: