Dan Straut
1235 vizualizări 5 aug 2018

„Codul de procedură fiscală nu prevede criterii clare de risc după care s-ar putea ghida inspectorii când declanşează controale, dar în ultima perioadă am remarcat unele elemente comune în notificările transmise către companiile vizate”, au explicat, în cadrul unui seminar de specialitate, reprezentanţii EY România.

De exemplu, notificările Fiscului au vizat elemente ca productivitatea muncii, gradul de îndatorare, unele neconcordanţe în raportările din Declaraţia 394 (n.n. - Formularul informativ privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional) sau sumele cerute ca rambursare de TVA. Au mai fost vizate cheltuielile de personal - în raport cu numărul de angajaţi - şi sumele reprezentând obligaţii fiscale pe care contribuabilul nu le-a contestat, deşi avea această posibilitate.

Potrivit experţilor EY România, controalele Fiscului au ţintit firme mari din domenii ca retail, servicii financiare (bănci, asigurări, sectorul bancar fiind chiar „vedeta” anului 2017), energie (în special electricitate şi gaze naturale), dar şi dezvoltatori imobiliari, societăţi de asset management (administratorii unor fonduri de investiţii) şi chiar societăţile mari cu capital de stat.

Au mai fost vizate, de asemenea, firme cu foarte mulţi angajaţi/colaboratori şi o dispersie largă în teritoriu, cum sunt cele de curierat sau din domeniul farma, arată experţii citaţi.

Citește și: