Alexandra PELE
3639 vizualizări 2 aug 2012

Cei mai mari 10 datornici către bugetul general consolidat, dintre care opt sunt companii de stat, aveau de plătit, la jumătatea anului, restanţe în valoare de 3,1 miliarde de euro, reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor făcute publice de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

În total, companiile încadrate de Fisc în categoria „Mari contribuabili” aveau de plătit la data de 30 iunie 2012 datorii de peste 3,88 miliarde de euro, respectiv 2,7% din PIB. Circa 30% dintre aceste restanţe îi revin Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Gigantul de stat a avut anul trecut afaceri de peste 110 milioane de euro şi pierderi în valoare de 99,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Contribuţiile CNH restante la şomaj reprezintă 15% din bugetul asigurărilor de şomaj pentru anul în curs, respectiv din 517 milioane de euro (2,2 miliarde de lei, la cursul pe baza căruia s-a fundamentat bugetul - 4,3 lei/euro). Practic, din datoriile CNH s-ar putea plăti echivalentul a peste 44.100 de îndemnizaţii medii de şomaj timp de un an, reiese din estimările gândul care au luat în calcul un ajutor mediu de şomaj de 500 de lei pe lună.

Companiile conduse de "regii asfaltului" au datori de milioane de euro la bugetul de stat

În lista datornicilor la stat se regăsesc şi companiile controlate de aşa-numiţii "regi asfaltului". Grupul de firme Romstrade, patronat de omul de afaceri Nelu Iordache, avea datorii de peste 13,6 milioane de euro la jumătatea anului. Pe locul 12 în topul companiilor cu cele mai mari restanţe la plata impozitelor şi a taxei pe valoare adăugată se află şi compania petrolieră MOL Romania Petroleum Products, cu datorii de circa 15,7 milioane de euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile restante la bugetul de pensii de stat, suma totală pe care o datorează statului cele 262 de companii considerate "Mari contribuabili" se ridică la 0,9 miliarde de euro. Dacă aceste obligaţii ar fi achitate, suma ar fi suficientă pentru a acoperi o treime din deficitul bugetului asigurărilor sociale pe 2012, estimat la circa trei miliarde de euro în condiţiile în care execuţia bugetară din a doua jumătate a anului va evolua similar cu cea din primele şase luni.

În total, cele opt companii de stat care figurează în topul datornicilor aveau la jumătatea anului restanţe în valoare de 2,3 miliarde de euro la cele patru bugete, respectiv 61,7% din suma totală a obligaţiilor financiare nerespectate de "marii contribuabili".

Click pe imagine pentru a mări

Notă: Sumele au fost transformate în euro la cursul de 4,46 lei/euro, cursul mediu afişat de Banca Naţională a României pentru luna iunie // Sursă date: ANAF

Care sunt măsurile luate de guvern pentru reducerea datoriilor companiilor de stat

În primăvară, guvernul a avizat începerea procedurii de anulare a datoriilor acumulae de CFR SA până la sfârşitul anului trecut prin conversia acestora în acţiuni. O ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv la începutul lunii aprilie prevedea anularea unor datorii către bugetul consolidat şi fondul de risc în valoare de 917 milioane de euro. La nivelul lunii iunie, CFR SA avea datorii de circa 835,5 milioane de euro, potrivit datelor ANAF.

CFR Marfă, pe locul patru în topul datornicilor, cu restanţe totale de 179,1 milioane de euro, se află pe lista companiilor de stat pentru care guvernul s-a angajat să recruteze manageri din mediu privat. Totodată, pentru a eficientiza activitatea companiei autorităţile române şi-au asumat vânzarea pachetului majoritar de acţiuni.

Două companii private au intrat în topul celor mai mari zece datornici la stat

Singurele două companii private care figurează în topul celor mai mari datornici la stat sunt producătorul român de tutun Galaxy Tobacco, fosta Societate Naţională Tutunul Românesc, cu o datorie totală de 0,65 miliarde de euro şi European Food, deţinută de fraţii Viorel şi Ioan Micula, cu o datorie totală de 51,8 de milioane de euro.

Galaxy Tabacco a câştigat în luna mai un proces cu ANAF în care statul pretindea în sarcina companiei impozite şi taxe neachitate de circa 500 milioane lei, sumă dublată ulterior prin majorări de întârziere. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este irevocabilă, astfel că statul va fi nevoit să se conformeze şi să înceteze demersurile pentru încasarea sumelor pretinse, potrivit Mediafax.

Trei dintre companiile aflate în topul datornicilor sunt în administrare specială, respectiv CNH, Societatea Naţională "Îmbunătăţiri Funciare" şi Uzina Mecanică Sadu, pentru alte trei companii, mai exact pentru Galaxy Tabacco, CFR SA şi Poşta Română s-au acordat înlesniri la plată, restul companiilor din top aflându-se în procedură de executare silită.

Citește și: