Corina VÂRLAN
1665 vizualizări 1 iul 2013

Staţiunile montane şi cele balneare ocupă primele poziţii în topului preferinţelor românilor care primesc din partea angajatorilor tichete de vacanţă. De asemenea, 23% dintre cei care au primit astfel de tichete în ultimul an le-au utilizat pentru turism urban, potrivit unei cercetări Sodexo, unul dintre jucătorii de pe piaţa românească a tichetelor.

Totodată, mai mult de jumătate dintre cei care beneficiază de astfel de tichete sunt salariaţi ai unor companii mari, cu peste 1.000 de angajaţi, ei fiind urmaţi apoi de cei din firmele cu peste 500 de angajaţi (21%).

Principalele sectoare unde angajatorii oferă personalului tichete de vacanţă sunt cele de industrie chimică şi metalurgică, de distribuţie şi de servicii.

Topul destinaţiilor preferate de angajaţii cu tichete de vacanţă

1. Valea Prahovei, Braşov: 21%

2. staţiunile balneare: 19%

3. staţiunile de pe litoral: 17%

4. Bucureşti: 10%

Românii preferă, de asemenea, să viziteze mănăstiri, să meargă în vacanţă în oraşul Sibiu sau să se relaxeze în Maramureş sau în Delta Dunării.

"Pe lângă faptul că tichetele de vacanţă beneficiază în prezent de cea mai importantă facilitate fiscală din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.800 de lei pe an pe angajat, acestea reprezintă şi un instrument eficient de motivare a angajaţiulor din companiile private. Echivalentul în bani al aceleiaşi recompense poate fi mai uşor direcţionat către nevoile zilnice ale beneficiarului, altele decât petrecerea timpului liber", explică Jean Istasse, Director General Sodexo Soluţii pentru Motivare.

Pentru sumele de bani acordate sub forma tichetelor de vacanţă, angajatorii sunt scutiţi integral de la plata contribuţiilor sociale. Spre exemplu, cei care acordă tichete de vacanţă în cuantum de 4.500 de lei au cheltuieli totale mai mici cu 2.422 de lei decât dacă ar opta pentru acordarea aceleiaşi sume în bani.

"Pentru sumele primite în tichete de vacanţă în limitele stabilite prin legem angajatorul plăteşte numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o putere de cumpărare mai mare cu 54% decât dacă ar primi echivalentul valoric al acestora în bani", se mai explică în comunicatul Sodexo.

Citește și: