Anul viitor, cele mai mari salarii medii din ministere vor fi obţinute de angajaţii Ministerului Afacerilor Externe, unde cei peste 2.200 de angajaţi vor avea salarii medii de circa 10.300 de lei net pe lună, cu 12% mai mari decât în 2017, arată calculele ZF pe baza informaţiilor din proiectul de buget pe 2018 de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Astfel, diplomaţii, consulii, angajaţii institutelor culturale din alte ţări, precum şi funcţionarii locali care lucrează în acest minister au cele mai mari salarii medii din rândul ministerelor.

MAE susţine însă că „prin comparaţie cu activitatea angajaţilor altor ministere şi instituţii publice din România, activitatea salariaţilor Ministerului Afacerilor Externe se desfăşoară, pe de o parte în ţară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale din Serviciul Exterior. Conform prevederilor legale în vigoare, drepturile salariale sunt stabilite în lei în ţară, şi în valută în Serviciul Exterior”.

„În prezent, din totalul salariaţilor MAE, o treime îşi desfăşoară activitatea în ţară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, incluzând toate sporurile prevăzute de legislaţia în vigoare. Datele actuale, reale, pot fi consultate pe site-ul MAE. Valoarea de “10.300 lei lunar net” menţionată în cadrul articolului ca salariu mediu pentru anul 2018 reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecţia bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate”, precizează MAE.                                                   

Pe locul doi în topul celor mai bine plă­tiţi angajaţi din ministere vo fi procurorii, a­vând în vedere că în cadrul Ministerului Pu­blic – unde lucrează peste 6.200 de angajaţi - sa­­lariul mediu va fi de aproape 8.700 de lei net pe lună în 2018. Salarii mari, de peste 8.600 de lei net pe lună, sunt bugetate şi pen­tru cei 321 de angajaţi ai Ministerului pen­tru Me­diul de Afaceri, Comerţ şi Antre­pre­no­riat.

„Salariile medii nu reflectă întotdeauna realitatea din cadrul ministerelor, îmi amin­tesc de oameni din Secretariatul General al Guvernului care se îmbulzeau să meargă să lucreze în aparatul de lucru al Ministerului Sănătăţii, pentru că ştiau că acolo se oferă cele mai mari salarii. În mi­nis­ter sunt salarii incredibile, iar cadrele me­di­ca­le sunt plătite prost. Pe de altă parte, în unele ministere, cum este cel al românilor de pretutindeni, sunt puţini salariaţi şi ma­jo­ri­tatea sunt şefi, de aceea media salariilor este mai mare“, a explicat Adrian Mo­raru,  di­rec­torul Institutului pentru Politici Publice.

ZF nu a putut face o medie a salariilor din cadrul Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, deoarece numărul de angajaţi şi bugetele de salarii sunt împărţite între administraţia centrală şi administraţiile locale.

La polul opus, cu cele mai mici salarii din ministere, sunt cei peste 430 de angajaţi din Ministerul Culturii, care vor câştiga, în medie, câte 2.700 de lei net pe lună în 2018.

Citeşte continuarea în Ziarul Financiar

 

Citește și: