195 vizualizări 30 mar 2010

Salariaţi din mai multe domenii de activitate au primit deja sau urmează să încaseze prima de Paşte, în timp ce alţii nici nu speră la o asemenea bonificaţie. Pe primul loc în topul primelor se situează angajaţii care au şi cele mai mari salarii din România, cei ai băncilor.

"Primele se acordă în funcţie de cum a fost negociat contractul colectiv de muncă. Valoric, ele pornesc de la jumătate din salariu şi pot ajunge până la un salariu", a declarat pentru Gândul preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, Constantin Paraschiv. El a menţionat că salariul mediu net în domeniul bancar, în care activează aproximativ 70.000 de persoane, este de 3.200 de lei.

Chiar dacă nu se ridică la valoarea primită de "colegii" lor bancheri, şi sindicaliştii de la Automobile Dacia au motive de bucurie, mai ales în condiţile creşterii fără precedent a exporturilor. "Prin contractul colectiv de muncă a fost stabilită prima de Paşte în valoare de 30% din salariul mediu brut, adică 530 de lei în sumă netă", a declarat pentru Gândul preşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache. Pe platforma Dacia de la Mioveni lucrează în momentul de faţă 14.000 de angajaţi.

La Romtelecom, companie pentru care muncesc 9.600 de oameni, prima este ceva mai mică, de 400 de lei în medie, aşa cum este prevăzut în contractul colectiv. O situaţie mai puţin roz este în industria tutunului. Chiar dacă angajaţii din domeniu au cele mai mari salarii, după bancheri, extinderea fenomenului contrabandei a redus vânzările oficiale şi, în consecinţă, primele sunt mai mici sau chiar lipsesc. La Philip Morris, bonificaţiile sunt acordate sub formă de bonuri valorice ce însumează 250 de lei.

Cârnaţi, baxuri de bere şi ciorapi

În industria alimentară, domeniu în care activează 170.000 de angajaţi, se acordă prime cam peste tot, iar valoarea lor variază între 150 şi 600 de lei. "În general, primele se dau în bani. Sunt însă şi societăţi care, în afară de tainul lunar, dau în plus un salam, o navetă de bere, un bax de suc", a declarat pentru Gândul preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

La bonificaţii în produse asistăm şi în industria uşoară, lovită puternic de criză. "Foarte multe societăţi din domeniu nu au mai putut oferi prime. Unele au recurs la cadouri din producţia proprie, cum ar fi lenjerie sau ciorapi. Doamnele preferă ciorapii. La mine la firmă am dat prime de 300 de lei pentru fiecare angajat", a declarat pentru Gândul preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, Maria Grapini.

Pe ansamblul economiei, primele de Paşte din acest an sunt cu maximum 5% mai mari decât cele din 2009. "Valoarea medie a primei de Paşte, pentru posturile de execuţie şi chiar de middle management, va fi de circa 200-250 de lei, iar cele mai întâlnite modalităţi de recompensare a angajatilor vor fi banii cash sau tichetele valorice şi bonurile cadou, în limita sumei de 150 lei/persoană, sumă deductibilă fiscal şi scutită integral de plata taxelor şi impozitelor salariale. Organizaţiile care au un contract colectiv de muncă vor acorda primele de Paşte în acelaşi cuantum pentru toţi angajaţii lor, conform reglementărilor legale", a declarat pentru Gândul directorul general al companiei specializate ABC Human Capital, Corina Diaconu.

Şi totuşi, sunt 146.000 de salariaţi din administraţia publică locală şi centrală care nici nu se gândesc la primă, chiar dacă au contract colectiv de muncă. Aplicarea acestor prevederi a fost blocată de Guvern, prin Legea salarizării unice, după cum a precizat pentru Gândul preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică, Sebastian Oprescu.

Iepuraş generos la complexurile energetice

Angajaţii complexurilor energetice din România vor primi prime consistente de Paşte, deşi Adriean Videanu, şeful Ministerului Economiei, căruia i se subordonează aceste companii, a declarat recent că aceştia nu vor primi nimic.

La CE Craiova prima este de 3.250 de lei, cu 50 de lei mai mare decât cea acordată angajaţilor din sistemul financiar-bancar. De primă, care reprezintă 90% din salariul mediu pe unitate, vor beneficia toţi cei 2.329 de angajaţi ai companiei de stat.

La Rovinari, unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat, primele sunt de numai 630 de lei, acordate sub forma tichetelor-cadou, în timp ce la Turceni, un alt restanţier important la plata dărilor către stat, acestea sunt de 450 de lei.

Salariile medii în aceste companii de stat variază între 3.610 lei şi 3.960 de lei, echivalentul a circa trei salarii medii nete pe economie. În 2010 Ministerul Economiei şi-a bugetat cheltuieli salariale de aproximativ un miliard de euro pentru plata angajaţilor celor 41 de companii din subordine.

Citește și: