15 vizualizări 12 mar 2008

Organizaţiile profesionale care reprezintă cei circa 60.000 de şoferi de vehicule mari de transport din România au solicitat ieri reducerea rovinietelor şi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere pentru a reduce cheltuielile acestui sector.

„Este vorba despre reducerea acestor cheltuieli care sunt amplificate de starea proastă a infrastructurii. Preţurile mari din transport se regăsesc în cele din urmă în preţul final al respectivelor bunuri”, a declarat pentru Gândul Romeo Medan, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), care reprezintă interesele a circa 9.600 de membri. Medan a subliniat că, în timp ce costul carburanţilor este comparativ cu cel din alte state europene, lipsa unor drumuri de mare viteză scade drastic mobilitatea transportatorilor locali.Un şofer de TIR din România parcurge anual, în medie, 80.000 de kilometri, în timp ce media UE este de 140.000 de km, conform unui studiu al Băncii Mondiale (BM).

Roviniete prea mari

Reprezentanţii transportatorilor susţin în acelaşi timp că nivelul rovinietelor locale este mare în comparaţie cu statele vecine, Ungaria sau Bulgaria. Spre comparaţie, în România rovinieta pentru un vehicul de transport de până la 3,5 tone este de 96 de euro, în timp ce în Bulgaria este de numai 36 de euro.

Ministerul Transporturilor (MT) consideră însă că a încercat pe cât posibil să reducă scumpirea rovinietei.  “Transportatorii ştiu bine că anul acesta aveam posibilitatea de a mări rovinieta cu 60% conform calendarului de aliniere la normele UE. Eu am modificat actul normativ şi am mărit-o cu numai 30%”, a declarat, pentru Gândul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. Deşi nu există o statistică exactă, lipsa autostrăzilor costă anual transportatorii zeci de milioane de euro, ca urmare a lipsei de eficienţă a sistemului rutier. MT a încasat anul trecut circa 150-160 de milioane de euro de la transportatori prin plata rovinietei, după cum estimează Medan.

Ministrul Transporturilor şi reprezentanţii transportatorilor se vor întâlni astăzi pentru a discuta cererile ridicate de către aceştia.

“Sunt sigur că şi domnul ministru este conştient că ceea ce cerem noi este cât se poate de normal”, a spus Medan.

 

Citește și: