Alexandra PELE
4419 vizualizări 18 sep 2012

Dacia a lansat marţi pe piaţa locală cele mai noi modele fabricate sub sigla producătorului auto român, mai exact un combi şi o furgonetă din gama Dokker. Ambele urmează să fie fabricate la uzina Renault din Tanger pentru că „la Piteşti nu există capacitatea industrială suficientă”, după cum au explicat reprezentanţii grupului francez.

Investiţiile Renault în România vor depăşi anul acesta două miliarde de euro însă oficialii grupului francez s-au rezumat la declaraţii vagi în ceea ce priveşte posibilitatea majorării capacităţii uzinei de Mioveni, arătând că „toate mărcile importante din lume au uzine pe tot mapamondul".

Uzina din Tanger va atinge, până în 2014, o capacitate de producţie de 400.000 de unităţi, cu 50.000 de unităţi mai mult decât cea de la Mioveni. Totodată, costurile forţei de muncă sunt mai scăzute în Maroc, unde ora este plătită cu 4,5 euro, faţă de 6 euro, în România, potrivit presei franceze.

Un alt dezavantaj pe care îl are uzina de la Mioveni este poziţionarea, mai exact calitatea slabă a infrastructurii de care producătorul depinde pentru a-şi onora comenzile din străinătate. În Tanger, distanţa de la uzină la port este relativ mică, în timp ce fabrica din Argeş se află la sute de kilometri distanţă de autostrăzile din vestul Europei sau de porturile de la Marea Neagră.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Renault susţin că au întâmpinat dificultăţi şi acolo, în special în ceea ce priveşte pregătirea forţei de muncă şi limitările industriei auto. „Este o ţară aproape novice în materie de producţie de automobile", a precizat Mokhtar Hommanäs, secretar executiv al Renault Maroc.

Pentru a compensa pentru mâna de lucru slab pregătită, autorităţile marocane au investit 8 milioane de euro într-un centru de formare, au contribuit cu 60 de milioane la investiţia Renault şi i-au oferit producătorului o serie de facilităţi fiscale, mai exact, amânarea plăţii impozitului pe profit cu cinci ani.

Cu toate că sunt fabricate în Maroc, modelele păstrează „ADN-ul mărcii Dacia”, a subliniat Thomas Dubruel, director comercial Automobile Dacia. Inginerii români au contribuit la proiectarea şi design-ul gamei Dokker, iar o parte dintre piese provin de la furnizori din România.

Cele două modele vor putea fi comandate începând de miercuri, durata medie de livrare fiind de 1-3 luni, în funcţie de dotările alese.

Stroe, vicepreşedinte CA Dacia: "Rutele din România către Europa de vest sunt realmente catastrofale"

Anul trecut, Dacia a vândut peste 343.000 de maşini. Peste 90% din maşinile fabricate la nivel local au fost comercializate în străinătate, în special pe pieţele din Europa de vest, mai exact în Franţa (94.278 de unităţi), Germania (43.452), Italia (26.838), dar şi în Turcia (21.339), Algeria (19.242) sau Maroc (22.356), potrivit datelor furnizate de companie.

Reprezentanţii celui mai mare exportator român susţin însă că infrastructura locală îngreunează livrările peste hotare ale căror costuri sunt mult mai ridicate decât cele din Tanger.

„Rutele din România către Europa de vest sunt realmente catastrofale comparativ cu căile de acces din Maroc, spre strâmtoarea Gibraltar. De la fabrica din Tanger până la port sunt 32 de kilometri. Este o cale fluidă, ieftină, în timp ce în România, căile rutiere până la Constanţa şi cele prin Sibiu, spre autostrăzile din Ungaria, ne costă foarte mult. Ne costă timp şi ne costă bani”, a declarat pentru gândul Constantin Stroe, vice-preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Automobile Dacia.

Click pe imagine pentru a mări

Astfel, dacă uzina din Tanger este conectată la port printr-o autostradă şi o cale ferată, maşinile produse la Mioveni trebuie transportate spre Occident pe Valea Oltului, un drum aglomerat, cu o singură bandă pe sens. O altă variantă este portul Constanţa, situat la o distanţă de circa 360 de kilometri de fabirca din Argeş.

Oficialii Dacia au anunţat în luna iunie încetarea producţiei utilitarei Logan Pick-up, precum şi a modelelor Logan MCV şi Van, pe măsură ce aceste vehicule vor fi înlocuite cu gamele noi produse în Maroc. În total, cele trei modele reprezentau aproximativ 20% din totalul producţiei de la Mioveni, cu exporturi anuale de peste 50.000 de unităţi, în valoare de aproape 500 de milioane de euro, potrivit ZF. Anul trecut, Automobile Dacia a avut o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de euro şi profit de 65,5 milioane de euro.

Renault pariază pe piaţa auto din Afirca, ofensiva fiind contruită în jurul mărcii Dacia, notau recent jurnaliştii de la Bloomberg care argumentau că intenţia grupului francez de a ridica o uzină în Algeria precum şi extinderea producţiei din Maroc vizează cucerirea unei populaţii care se va îndepărta treptat de la autobuze şi maşini vechi.

„Africa se stabilizează. Este mai bine să ne poziţionăm acum, pentru a avea noi motoare de creştere pe măsură ce pieţele vor începe să se maturizeze", a declarat Jean-Christophe Kugler, senior vice president la Renault pentru regiunea africană.

Cum se fabrică Dacia Lodgy la uzina din Tanger

Primăriile şi-ar putea înnoi flotele cu autoturime din gama Dokker

Cele două modele, Dacia Dokker, un combi cu 5 locuri ce poate fi folosit atât în scop personal cât şi profesional, şi Dacia Dokker Van, o furgonetă destinată comercianţilor, ar putea fi achiziţionate şi de administraţiile locale din ţară, au precizat reprezentanţii Dacia.

„Suntem în discuţii cu administraţiile publice din România, cu toţi cei care ar putea să folosească această maşină, inclusiv cu Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a declarat Dubruel în cadrul evenimentului de lansare a celor două modele.

Reprezentanţii MAI au precizat însă pentru gândul că „la acest moment, la nivelul structurii de specialitate a Aparatului Central al Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu există intenţia achiziţionării de autoutilitare din gama Dokker”, cu menţiunea că structurile departamentale ale ministerului „pot angaja achiziţionarea de mijloace de transport auto”, în calitate de ordonatori de credite.

 

Citește și: