Mihaela Pascari
1616 vizualizări 18 oct 2016
„România este o ţară centrată pe per­soane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriaşă de şomaj, nu avem proiecte pentru tineri. De asemenea, avem cea mai mare rată de sărăcie din întreaga popula­ţie la categoria de tineri. Spri­jinul tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investiţiile în copii şi tineri“, a spus Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti.
 
Rata şomajului a fost anul trecut de 6,8% la nivel naţional, similar cu nivelul de anul precedent, cel mai mare pro­cent fiind în cazul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, potrivit infor­ma­ţiilor de la Institulul Naţional de Sta­tis­tică (INS).
 
Mai mult, în opinia lui Marian Preda, lipsa proiectelor dedicate tine­rilor îi determină pe cei cu vârste de până în 29 de ani să plece în străinătate, de aici venind şi tendinţa de scădere a numă­rului de acţionari care se înca­drează în această categorie de vârstă.
 
„Numărul tinerilor care vor să îşi des­chidă propria afacere a scăzut pentru că mulţi dintre cei care fac parte din această generaţie sunt plecaţi în străină­tate, aici se adaugă şi barierele biro­cra­tice care nu îi stimulează“. 
 
În 2013, primul an pentru care Re­gistrul Comerţului are date pe struc­turile de vârstă ale acţionarilor, pon­derea tinerilor antreprenori în numărul total de acţionari se apropia de 12%. În august anul acesta a scăzut pentru prima dată sub pragul de 10%, asta în condiţiile în care la nivel declarativ fiecare guvernare se laudă cu programe de sprijin pentru antreprenori. 
 
Dumitru Miron, fostul decan al facul­tăţii de Relaţii Economice Inter­na­ţionale din cadrul Academiei de Studii Economice, spune că tendinţa de scădere din ultimii patru ani este accentuată de faptul că o mare parte dintre tinerii care fac parte din generaţia Revoluţiei sunt încă im­plicaţi în diverse tipuri de învăţământ. Tinerii născuţi între 1987 şi 1990 au acum între 28 şi 30 de ani.
 
„Tinerii până la acea vârstă sunt cuprinşi în diverse forme de învăţământ. Sunt ocupaţi de licenţă, master sau doctorat. Acest element nu le permite să aibă aceeaşi rată de accesare ca şi celelalte generaţii. S-a lucrat la anumite prevederi legale care să îi încurajeze chiar şi pe studenţi să îşi deschidă propria afacere, însă mai este de lucru“, a spus Miron.
 
 
 

Citește și: