Corina VÂRLAN
5470 vizualizări 22 apr 2012

Există mai multe elemente care pot să distrugă şansele unui candidat la obţinerea locului de muncă dorit şi îl pot face să ajungă pe lista neagră a posibilului angajator. Unele dintre ele sunt în afara controlului, dar altele pot fi prevenite, informează Business Insider.

Iată, mai jos, câteva dintre motivele care te fac să ajungi pe lista neagră a şefilor şi câteva soluţii pentru evitarea unei astfel de situaţii.

1. Dai dovadă de o atitudine neprofesionistă

Există multe modalităţi în care poţi da dovadă de lipsă de profesionalism, de la prezenţa online, la modul în care te comporţi. Dacă foloseşti un limbaj nepotrivit în postările de pe site-urile de socializare, dacă te prezinţi la un interviu îmbrăcat cu pantaloni de trening sau dacă îţi vorbeşti de rău fostul şef în faţa potenţialilor angajatori, poţi să ajungi pe lista lor neagră.

Soluţia: Tot ce trebuie să faci este să te comporţi ca un adevărat profesionist. Trebuie să te îmbraci adecvat atunci când mergi la un interviu de angajare, să îţi îmbunătăţeşti imaginea pe care o ai pe internet sau să alegi să faci o serie de setări de confidenţialitate pentru ca nu toate persoanele să aibă acces la conturile tale, trebuie să vorbeşti adecvat despre subiecte legate de muncă atât online, cât şi în discuţiile faţă în faţă cu alte persoane şi să tratezi atât potenţialii angajatori, cât şi toate persoanele pe care le cunoşti cu profesionalism, respect şi maturitate.

2. Eşti neatent la detalii

Faptul că eşti neglijent le arată angajatorilor că nu eşti atent la detalii şi că nu ai capacitatea de a urma instrucţiuni, iar aceste lucruri te pot face să ajungi pe lista lor neagră. Candidaţii care fac greşeli de gramatică sau de scriere în redactarea CV-urilor lor sau în materialele destinate aplicării pentru un loc de muncă, cei care nu urmează corect instrucţiunile de aplicare pentru obţinerea unei funcţii, cei care ratează termenele limită sau întârzie la interviuri sunt cu siguranţă persoane neglijente şi un potenţial angajator va observa acest lucru.

Soluţia: Citeşte cu atenţia materialele tale destinate aplicării pentru un nou loc de muncă sau dă altcuiva să le citească pentru a verifica dacă există greşeli. Verifică de două ori instrucţiunile de aplicare pentru obţinerea locului de muncă dorit, verifică termenul limită până la care poţi trimite aplicaţia sau ora la care are loc interviul de angajare. Angajatorii se aşteaptă ca un candidat să dea dovadă de atenţie la detalii.

3. Dai dovadă de nesinceritate

Nesinceritatea te poate duce şi ea pe lista neagră a companiilor atunci când eşti în căutarea unui loc de muncă. Cele mai întâlnite minciuni observate în materialele destinate aplicării pentru obţinerea unui post se găsesc în CV-urile candidaţilor. Ei tind să exagereze adevărul atunci când vine vorba despre experienţa anterioară sau despre educaţia lor. În cele din urmă, angajatorii vor afla minciunile, fie înainte sau după ce au angajat o persoană, iar nesinceritatea va duce, în cele din urmă, la concedierea persoanei respective.

Soluţia: Nu exagera. Spune-i potenţialului angajator doar unde ai lucrat, ce ai făcut şi unde ai studiat, nimic mai mult.

Ce să faci atunci când ajungi pe lista neagră a şefilor

1. Cere o conversaţie faţă în faţă cu reprezentanţii companiei.

2. Încearcă să obţii un feedback constructiv despre ceea ce a mers rău şi despre ceea ce trebuie făcut pentru a corecta greşelile.

3. Acceptă sfaturi din partea persoanei pe a cărei listă neagră ai ajuns.

Citește și: