Loredana VOICULESCU
805 vizualizări 15 dec 2014

Mihai Tudose, ministrul propus pentru Economie, a declarat luni că în lume există mai multe tehnologii, unele pe bază de cianuri, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământelor de aur, exprimându-şi speranţa pentru găsirea unei "soluţii fericite". "Dacă nu o găsim (soluţia fericită n.n.), mai aşteptăm până se inventează", a spus Mihai Tudose, după ce a primit avizul pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate.

Tudose s-a arătat un susţinător al proiectului Roşia Montană, precizând că tehnologia de exploatare a aurului pe bază de cianuri se foloseşte şi în "ţări verzi". 

"Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm", a spus Mihai Tudose.

Harta resurselor umane

În timpul audierilor din Parlament, Tudose a declarat că unul dintre proiectele sale este realizarea unei hărţi a resurselor umane.

"Este un proiect despre care voi discuta cu ministrul Muncii şi ministrul Educaţiei. Este vorba despre resursele pe care le avem acum. Ştim de exemplu că la Craiova şi Piteşti se fac maşini", a declarat Mihai Tudose, după audieri. 

Despre Oltchim

Referindu-se la Oltchim, în cazul căruia procesul de privatizare tocmai a eşuat a patra oară, Tudose a arătat că privatizarea combinatului reprezintă pentru el un obiectiv important, adăugând că există o ofertă depusă pentru preluarea pachetului de 51% deţinut de stat.

El a dat asigurări că nu se vor face disponibilizări de la combinat, explicând că societatea a înregistrat profit operaţional.

Mihai Tudose a fost avizat luni cu 36 de voturi pentru pentru funcţia de ministru al Economiei şi Turismului. 

Deputatul PSD Mihai Tudose a fost întrebat, duminică, dacă va face şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta IV, în condiţiile în care este şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, el răspunzând: ”Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac”, potrivit Mediafax.

 

Citește și: