Departamentul Economic
1292 vizualizări 7 mar 2019

Companiile Uber şi Taxify solicită Guvernului să amâne proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban.

”Apreciem deschiderea Guvernului la dialog şi îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislaţiei de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate şi nu interzise,” se arată într-un comunicat de presă comun transmis de cele două companii.

”Până când vom avea şi în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor ţări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori şi a zecilor de mii de şoferi care folosesc platformele noastre pentru a-şi câştiga existenţa.”

Uber şi Taxify, de acord cu o actualizare corectă a legislaţiei

Companiile atrag atenţia asupra aprecierii de care se bucură în rândul românilor.

”Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri văd aplicaţiile noastre ca pe o alternativă la maşina personală, în timp ce 9 din 10 îşi doresc ca autorităţile să încurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative şi să nu le limiteze”.

Uber şi Taxify menţionează că - în doar câţiva ani - au contribuit plătit taxe şi impozite de zeci de milioane de euro şi asigură seci de mii de locuri de muncă.

”Ne dorim să lucrăm cu autorităţile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării şi rezolvarea crizei parcărilor din marile oraşe. Împărtăşim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate”, încheie comunicatul.

COTAR ameninţă cu noi proteste de stradă

Miercuri, 27 februarie 2019, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc o întâlnire a ministrului Răzvan Cuc şi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Daniel Suciu cu reprezentanţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), în care s-a convenit modificarea Legii taximetriei nr. 38/2003. În urma discuţiilor, confederaţia a suspendat protestul pe care îl programase pe 28 februarie, la care se anunţase participarea a 5.000 de şoferi, însă avertizează că va relua protestele de stradă pe 13 martie, dacă Guvernul nu-şi va respecta promisiunea.

La jumătatea lunii februarie, sute de taximetrişti s-au strâns în Piaţa Victoriei, unde au protestat faţă de aplicaţiile de tip Uber şi au cerut modificarea Legii taximetriei. La Iaşi, taximetriştii au protestat faţă de UBER încă înainte de introducerea servicului în oraş.

Kelemen Hunor: Uber şi Taxify sunt servicii de secolul XXI

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor nu vede urgenţa modificării prin ordonanţă a Legii taximetriei şi apreciază că serviciile de tip ride-sharing aparţin secolului XXI, sunt civilizate şi transparente, iar plata prin card asigură achitarea tuturor taxelor şi impozitelor.

”Dacă modificarea prin OUG a Legii Taximetriei vizează cele două servicii, Uber şi Taxify, eu cred că este o ţintă greşită, deoarece problemele taximetriei din România nu stau în aceste două firme,” a declarat Kelemen. ”Sunt servicii competente, transparente, care pot fi urmărite prin internet până la destinaţie, plăteşti cu cardul, deci din acest punct de vedere nu există nicio posibilitate ca unii să se sustragă de la plata impozitului. Este o modalitate civilizată, modernă de transport, iar competiţia din acest domeniu ar trebui să ne ducă în altă direcţie, nu de a interzice ceva sau de a face legislaţia în aşa fel încât să nu mai fie rentabilă această formă de taximetrie. Competiţia ar trebui să meargă în cealaltă direcţie, când firmele de taximetrie investesc în maşini, în servicii, în a forma taximetrişti mai amabili, iar atunci nu va fi nicio problemă.”

Preşedintele UDMR consideră că locuitorii marilor oraşe caută o alternativă mai civilizată şi modernă la companiile obişnuite de taxi.

”În plus, serviciile Uber şi Taxify sunt de secolul al XXI-lea şi reprezintă şi o modalitate pentru tineri de a mai face un ban în plus, câteva ore pe zi, seara sau după-amiază. Iar aceşti şoferi - antreprenori plătesc taxe. De aceea, chiar nu îi înţeleg pe cei care au pregătit această OUG. Iar taximetriştii, în loc să se reformeze, omoară competiţia, concurenţa, ceea ce nu este corect. Nu susţinem aşa ceva în anul 2019. Eu cred că, până este în dezbatere publică, ar trebui poziţii clare din partea societăţii şi a liderilor politici, deoarece direcţia nu este bună, nu se rezolvă nimic, ci se satisfac, poate, interesele meschine ale unora din Bucureşti şi din câteva oraşe mari.”

Kelemen nu vede rostul unei ordonanţe de urgenţă pentru a modifica Legea taximetriei.

Unde este urgenţa? Dacă cineva vrea să schimbe Legea taximetriei, ar trebui să vină în Parlament, în dezbatere parlamentară, nu să se modifice prin OUG.”

Taxify îşi schimbă numele în Bolt

Începând cu 7 martie, Taxify îşi schimbă numele în Bolt, dar modificarea nu va afecta nici clienţii, nici şoferii care folosesc aplicaţia.

”Schimbarea numelui este un moment important din călătoria noastră spre a deveni aplicaţia de ride-hailing numărul 1 din Europa şi Africa,” anunţă compania pe site-ul oficial. ”Nu este nevoie să descarci din nou aplicaţia, indiferent că eşti pasager sau şofer partener. Cea pe care o ai deja instalată în telefon îşi va schimba automat numele din Taxify în Bolt. Imediat ce deschizi aplicaţia, vei fi informat(ă) despre schimbare şi vom lansa treptat noi funcţii ale aplicaţiei sub noul nume.”

 

Citește și: