Loredana VOICULESCU
32116 vizualizări 9 ian 2013

ULTIMA ORĂ: TOŢI ŞOFERII SUNT VIZAŢI! Operaţiune de amploare a poliţiei române astăzi

Pe 11 februarie, cea mai aşteptată autostradă din România ar putea prinde pentru prima dată contur. Este vorba despre "drumul umilinţelor" românilor, cei 58 de kilometri ai "drumului spre munte", unde de ani de zile se formează ambuteiaje şi cozi interminabile, unde poliţiştii îşi fac planul la amenzi şi unde, din păcate, au loc dese accidente cu victime omeneşti. La data precizată, proiectul iese din planul promisiunilor, procedura - care trena de luni bune din cauza birocraţiei şi contestaţiilor - fiind deblocată aproape peste noapte.

Astfel, companiile interesate să construiască în regim de concesiune autostrada Comarnic-Braşov (58 km) vor depune ofertele până pe 11 februarie. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a prelungit cu aproape două săptămâni termenul-limită pentru depunerea candidaturilor în cadrul procedurii de atribuire, termenul iniţial stabilit fiind 29 ianuarie 2013.

-------------------------------------------

PLUS: 4000 de lei amendă? Toţi ŞOFERII din România trebuie să ştie asta

-----------------------------------------------

Prelungirea termenului a fost decisă ca urmare a unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) remisă CNADNR pe 4 ianuarie a.c.

În erata publicată de Compania de Autostrăzi se prevede, la informaţii suplimentare, "limitarea numărului de operatori economici invitaţi să prezinte oferte sau să participe: între 3 şi 5 agenţi economici", precum şi criteriile de preselecţie şi ponderea acestora în selectarea candidaţilor.

Astfel, media cifrei de afaceri în domeniul infrastructurii rutiere va avea o pondere de 40%, iar experienţa în construcţia de autostrăzi - o pondere de 55%. Un al treilea criteriu, care va avea o pondere de 5%, este raportul între activele şi datoriile curente ale firmei ofertante.

Gândul a scris la sfârşitul săptămânii trecute că procedura de atribuire a contractului de concesionare pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov a fost reluată după ce, la sfâşitul lunii decembrie, fusese suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în urma solicitării formulate de firma China Communication Construction Company (CCCC) Ltd, cu sediul în Beijing.

În şedinţa de Guvern de vinerea trecută, premierul Victor Ponta acuzase preşedintele CNSC de "abuzuri" şi "şmecherii" în blocarea licitaţiei pentru Comarnic-Braşov.

"Eu unul nu mai sunt dispus să înghit abuzurile şi şmecheriile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Dumneavostră v-aţi agitat, aţi scos la concesiune Comarnic-Braşov - că până îl facem, cu sens unic, dublu, triplu, dacă nu facem autostradă, tot o să ne blocăm pe Comarnic-Braşov -, CNSC a muncit tare pe 21 decembrie şi a suspendat procedura. Pentru când ? Pentru Sfântul Aşteaptă!", a spus atunci Victor Ponta.

CNADNR: Comarnic-Braşov, finalizată în anul 2017

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat la începutul lunii decembrie că autostrada Comarnic-Braşov va fi construită în regim de concesiune, iar constructorul va fi ales prin procedura dialogului competitiv, la care vor putea participa "între 3 şi 5 agenţi economici", potrivit unui anunţ al CNADNR.

Compania care va câştiga licitaţia va asigura finanţarea şi îşi va recupera investiţia dintr-o taxă ce ar putea să fie cuprinsă între 3 euro pentru autoturisme şi 7,4 euro pentru vehiculele de mare tonaj.

Pe de altă parte, gândul a scris recent că românii ar putea scăpa de calvarul circulaţiei bară la bară pe DN1 începând din 2017, când autorităţile estimează că va fi gata autostrada Comarnic-Braşov, după cum reiese dintr-o programare a inaugurărilor de autostrăzi, realizată de CNADNR.

Mai exact, reprezentantii Companiei Naţionale de Autostrăzi apreciază că cei 58 de kilometri ai autostrăzii Comarnic-Braşov vor fi finalizaţi în trimestrul al doilea din 2017, chiar dacă până acum lucrările nici nu au început.

La sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a suspendat procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru autostrada Comarnic-Braşov, după ce firma din China a contestat criteriile din documentaţia de atribuire a contractului şi a solicitat suspendarea procedurii.

 

Citește și: