Sorina Ionaşc
7894 vizualizări 18 iul 2015

În timp ce premierul Victor Ponta se laudă cu creşterea economiei şi cu buna guvernare, raportul anual al World Economic Forum pe 2014-2015 îl contrazice. România stă destul de prost la aproape toate capitolele, de la infrastructură, transparenţă şi eficienţă până la independenţa justiţiei, educaţie şi sănătate. Per total, potrivit indicelui global al competitivităţii – Global Competitiveness Index (GCI) - România s-a clasat pe locul 59, din cele 144 de economii analizate de specialişti.

În cercetarea citată, World Economic Forum a stabilit indici pentru fiecare domeniu în parte, făcând, la final, o medie între el. Printre criteriile analizate se numără şi transparenţa decizională, modul în care au fost cheltuiţi banii publici, calitatea infrastructurii, eficienţa, independenţa justiţiei şi inclusiv încrederea în politicieni. La niciun capitol, România nu reuşeşte să urce în primele 50 de state, fiind cazuri în care ocupă locuri chiar ruşinoase, clasându-se în ultimele 30-40 de state.

Concret, când vine vorba de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, România ocupă locul 116, cu un punctaj de doar 2.5. Potrivit metodologiei folosite, 7 este maximul obţinut de un stat.

La fel de prost stăm şi la capitolul infrastructură, unde România a obţinut doar "nota" 3, care a clasat-o pe locul 106. Încrederea în politicieni este foarte mică, mai ales dacă ne luăm după analiza realizată de World Economic Forum, care a situat România abia pe locul 109, cu un punctaj de 2.3.

Eficienţa este greu de realizat, potrivit raportului. Guvernul condus de Victor Ponta nu a reuşit să fie mai eficient decât cel din Burkina Faso, din Mozambic, din Tanzania şi din Uganda. La acest capitol, cel mai bine s-a clasat Qatar, urmat de Singapore şi Finlanda, în timp ce Venezuela, Italia şi Argentina sunt la coada clasamentului.

Specialiştii de la World Economic Forum au analizat inclusiv favoritismul în luarea deciziilor de către oficialii guvernamentali. Aici, România a primit doar 2.5 puncte din 7, ocupând astfel locul 114.

Şi din acest motiv nici transparenţa decizională nu prea există în România. Raportul arată că ţara noastră ocupă locul 86, cu un punctaj de 3.8.

Şi cum lupta împotriva corupţiei este unul dintre cele mai importante obiective, dar care încă pune probleme în România, nici la capitolul independenţa justiţiei nu stăm foarte bine. Doar locul 84, cu 3.5 puncte.

Ceva mai bine România s-a clasat la calitatea şi cantitatea învăţământului superior, unde a reuşit să prindă locul 50, cu 4.4 puncte, respectiv 53, cu 5.6 puncte. Învăţământul primar şi sistemul de sănătate ne aduc, din nou, pe locuri îndepărtate: 88, cu 5.5 puncte. Aici, ţări precum Rwanda, Trinidad şi Tobago, Vietnam şi Tadjikistan stau mult mai bine.

World Economic Forum realizează anual, începând cu 2005, acest raport. Analiza lor se bazează pe datele furnizate de agenţiile internaţionale, precum UNESCO, FMI şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi se axează pe 12 piloni importanţi. Deşi scorul obţinut de România nu este unul foarte bun, ţara a înregistrat progrese faţă de rapoartele anterioare.

VEZI AICI SITUAŢIA INTEGRALĂ A ROMÂNIEI

 

Citește și: