105 vizualizări 3 oct 2007

Creşterea animalelor într-o fermă  se poate transforma într-un business foarte bun dacă spiritul de afacerist şi buzunarul vă permit să demaraţi un astfel de proiect, mai ales că puteţi accesa fonduri europene neramburasbile.

Banii pentru o astfel de afacere  vin de la Uniunea Europeană, dar numai în limita maximă a 1.000.000 euro sau 1.500.000 euro, dacă folosiţi energie regenerabilă. Evident nu veţi primii toţi banii, o parte  din această sumă urmând să fie aportul propriu, în numerar sau în natură. Altfel spun, investitorul trebuie să suporte unele cheltuieli, dar poate aduce la aport la afacere un teren sau o clădire. Numerarul poate proveni şi dintr-un credit bancar.

„Sprijinul public acordat în cadrul acestei măsuri va fi cuprins între 40% -75 % din valoarea eligibilă a proiectului şi este diferenţiat în funcţie de categoria de beneficiari în care se  încadrează investitorul”, au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale. Un calcul simplu arată că, la un proiect evaluat la un milion de euro, suma venită de la UE va fi de 750.000 euro. Restul cheltuielilor neeligibile trebuie plătite de către investitor.

Cunoştinţele de specialitate, obigatorii

Pentru ca proiectul de afaceri să aibă succes la UE trebuie îndeplinite unele condiţii. Pentru a vă înfiinţa o fermă trebuie în primul rând să fiţi persoane fizice autorizate, asociaţii familiale şi persoane juridice constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare, care funcţionează în domeniul agricol.

Fără cunoştinţe de specialitate în domeniu confirmate de o diplomă nu puteţi accesa fonduri.  Pentru cei care nu au studii în acest sens , cursurile sunt soluţia, acestea putând fi urmate  şi în timpul realizării proiectului.

Ferma trebuie păstrată cel puţin cinci ani

Pentru ca proiectul să aibă sorţi de izbândă, acesta trebuie să fie în acord cu potenţialul agricol al zonei şi să demonstreze „viabilitatea economică” la data dării în  exploatare a investiţiei. Informaţiile în acest sens pot fi obţinute fie de la Ministerul Agriculturii, fie de la firme specializate fonduri europene. 

În decurs de maxim 3 luni de la semnarea contractului,  beneficiarul trebuie să prezinte primul dosar de achiziţii şi declaraţia de eşalonare a depunerii dosarelor cererii de plată. Prin aceasta declaraţie de eşalonare, beneficiarul îşi stabileşte singur etapele în care doreşte să primească banii de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi se angajează că va respecta aceste etape. Sprijinul financiar va fi acordat, printre altele, investiţiilor de construire fermelor de vaci lapte care se încadrează în sistemul european al cotei de lapte.

Aceste fonduri vă mai permit achiziţionarea sau achiziţionarea în leasing de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi accesorii, echipamente şi software specializate. Finanţarea impune şi câteva condiţii legate de investirea banilor.

Una dintre ele este legată de costurile generale ale proiectului, reprezentând: taxe pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, studii de fezabilitate, taxe de certificare, achiziţionarea de patente şi licenţe (maxim 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, dacă proiectul prevede şi construcţii, şi maxim 5% în cazul în care proiectul nu prevede realizarea construcţiilor). Dacă veţi primi banii pentru un astfel de proiect obligaţia dumneavoastră principală este să păstraţi ferma şi domeniul ei de activitate minim 5 ani, altfel va trebui să returnaţi toţi banii.

Citește și: