Loredana VOICULESCU
4139 vizualizări 18 ian 2013

Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a prelungit din nou termenul până la care trebuie depuse ofertele pentru licitaţia pentru autostrada Comarnic-Braşov (58 km).

Astfel că noua dată este 27 februarie a.c.

Decizia vine la doar o săptămână după ce compania anunţase o altă prelungire a termenului, cu aproape două săptămâni, termenul fixat atunci fiind data de 11 februarie, despre care gândul a scris aici.

În motivarea celei mai recente prelungiri a perioadei, CNADNR invocă timpul prea scurt pentru a răspunde la toate solicitările de clarificări pe care le-a primit.

„Autoritatea contractantă prelungeşte perioada pentru elaborarea ofertelor, în conformitate cu prevederile art 72 din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, deoarece nu are posibilitatea de a transmite răspunsurile la solicitările de clarificări în termenul limită stabilit”, se arată în anunţul CNADNR.

 

În plus CNADNR vrea ca firmele interesate să obţină toate informaţiile relevante legate de elaborarea ofertei.

„Data limită de depunere a candidaturilor se decalează cu o perioadă suficientă, astfel încât orice operator economic interesat să dispună de un timp util rezonabil necesar pentru obţinerea informaţiilor complete şi relevante pentru elaborarea ofertei”, mai menţionează erata publicată.

Gândul a scris că anterioara prelungire a termenului a fost decisă ca urmare a unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) remisă CNADNR pe 4 ianuarie a.c.

În cadrul procedurii de atribuire, Compania de Autostrăzi a prevăzut "limitarea numărului de operatori economici invitaţi să prezinte oferte sau să participe: între 3 şi 5 agenţi economici", precum şi criteriile de preselecţie şi ponderea acestora în selectarea candidaţilor.

Astfel, media cifrei de afaceri în domeniul infrastructurii rutiere va avea o pondere de 40%, iar experienţa în construcţia de autostrăzi - o pondere de 55%. Un al treilea criteriu, care va avea o pondere de 5%, este raportul între activele şi datoriile curente ale firmei ofertante.

La începutul lunii ianuarie gândul a scris că procedura de atribuire a contractului de concesionare pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov a fost reluată după ce, la sfâşitul lunii decembrie, fusese suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în urma solicitării formulate de firma China Communication Construction Company (CCCC) Ltd, cu sediul în Beijing.

În luna mai a anului trecut Compania Naţională de Autostrăzi a lansat licitaţia pentru pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Braşov, însă la începutul lunii noiembrie CNADNR a anulat întreaga procedură de atribuire a contractului.

Măsura a venit după ce gândul a dezvăluit, la sfârşitul lunii septembrie, că CNADNR a introdus în caietul de sarcini aferent contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Braşov o două cerinţe mai puţin obinşuite.

Astfel, consultantul avea obligaţia de a pune la dispoziţia CNADNR un autoturism nou cu o valoare de 25.000-30.000 euro şi un buget de 30.000-40.000 de euro pentru instruirea personalului în ţară/străinătate. Aceste cerinţe, despre care directorul general al CNADNR ne-a declarat în septembrie că sunt “o greşeală”, au fost eliminate din caietul de sarcini după ancheta din gândul.

Citește și: