Silviu Bănilă
123 vizualizări 26 oct 2014
„În al treilea trimestru al anului 2014, Iran Air a cumpărat de la Boeing manuale de instrucţiuni, desene tehnice, hărţi şi alte produse”, a anunţat compania americană într-un comunicat de presă.
 
În urma acestei vânzări, Boeing a obţinut un profit de 12.000 de dolari. În luna aprilie, guvernul american a eliberat o licenţă pentru Boeing, care îi permite producătorului aviatic să furnizeze „piese de schimb pentru elementele de siguranţă” ale aeronavelor Iran Air. Permisiunea este valabilă pentru o perioadă limitată de timp, au precizat autorităţile.
 
Boeing nu are voie să vândă aeronave în Iran, ci doar componente de schimb. Licenţa a fost acordată de Departamentul Trezoreriei SUA, în contextul unei înţelegeri încheiate între cele mai mari puteri ale lumii şi Iran, cu privire la programul nuclear.
 
Boeing subliniază că piesele au fost cumpărate sub atenta supraveghere a guvernului american, care ar putea permite şi pe viitor desfăşurarea unor asemenea afaceri. 
 
Flota aeriană a Iran Air cuprinde avioanele Boeing cumpărate înainte de revoluţia din 1979. O altă companie care doreşte să îşi desfăşoare afacerile în Iran, după diminuarea sancţiunilor, este General Electric. Casa Albă a rupt relaţiile de diplomaţie cu Iranul în urmă cu 35 de ani, scrie aljazeera.com.
 
America şi naţiunile europene au impus sancţiuni economice severe pentru Iran, determinând Teheranul să reducă dimensiunea programului nuclear pe o perioadă îndelungată. Iranul a insistat întotdeauna că reactoarele sale sunt destinate „utilizării civile”.
 

Citește și: