121 vizualizări 5 ian 2011

Din cei 2.231 de lei, care reprezintă veniturile totale medii lunare ale unei familii, peste 26,7% sunt prestaţii sociale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) cu privire la trimestrul al treilea din 2010. Dependenţa românilor faţă de banii veniţi de la stat a crescut semnificativ în perioada de criză. În urmă cu doi ani, o gospodărie avea venituri de 2.164 de lei, însă numai 20,8% din aceştia proveneau de la autorităţi.

"Nivelul actual este foarte mare. Sunt categorii largi care câştigă bani din asistenţă şi nu din muncă. Există cazuri izolate în care familii primesc de la stat între 3.000 şi 5.000 de lei pe lună. Întregul sistem trebuie regândit pentru că s-a pierdut posibilitatea de a verifica cui dăm banii. Ajutoarele, mărite chiar pe alocuri, trebuie date foarte targetat", a declarat pentru gândul Mihai Şeitan, fostul ministru al Muncii.

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

Tot de o reformă din temelii vorbesc şi actualii oficiali. ."Suntem interesaţi ca asistenţa socială să aibă o componentă cât mai ţintită către grupurile în nevoie", spune pentru gândul Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Numărul şomerilor în plată, creştere de proporţii

INS defineşte veniturile din prestaţii sociale drept ansamblul încasărilor băneşti precum veniturile din pensii şi alte venituri asimilate pensiilor, indemnizaţiile pentru concediile de boală şi maternitate, prestaţiile din fondul de şomaj, prestaţiile familiale şi alte prestaţii.
Iar o posibilă explicaţie a fenomenului de dependenţă accentuată a populaţiei faţă de stat este dată de evoluţia numărului de şomeri indemnizaţi şi de creşterea pensiei medii. Dacă în septembrie 2008, erau în plată circa 97.000 de şomeri, în perioada similară a lui 2010 statisticile înregistrau un avans de peste 228.000 de persoane al acestei categorii. Concomitent, numărul pensionarilor a scăzut de la 5,52 de milioane la 5,49 de milioane, însă valoarea pensiei medii s-a majorat, în acest interval, de la 565 de lei la 741 de lei.

Cheltuielile românilor în 2010

Ultimele date ale Statisticii cu privire la veniturile românilor arată şi că acestea au intrat pe un trend descendent. O familie câştiga în trimestrul al treilea al lui 2010 cu 4,5% mai puţin decât în trimestrul precedent, iar peste 90% din aceşti bani erau destinaţi cheltuielilor.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, 41% din consumul gospodăriilor. O pondere mare în cheltuieli este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). Românii au alocat casei aproape 20% din totalul sumelor cheltuite în perioada iulie - septembrie 2010. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa a fost destinată plăţii utilităţilor necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili). Mai puţin de un procent din bugetul familiilor din România a fost cheltuit pentru cazarea la hotel, în cafenele şi restaurante (0,9%) şi pentru educaţie (0,5%).

Citește și: