20 vizualizări 21 nov 2008

Scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară din ultimele şase luni va da bătăi de cap bancherilor, în perioada următoare, consideră brokerii de credite. Problemele vor apărea în momentul în care clienţii care au garantat creditele bancare cu case şi terenuri vor intra în incapacitate de plată. Până la urmă, banca va trebui să apeleze la soluţia extremă a recuperării datoriilor prin executarea silită a rău-platnicului. “Băncile nu-şi vor recupera nici măcar suma împrumutată, fără a mai aduce în discuţie costurile suplimentare legate de refinanţare şi executarea garanţiilor”, consideră reprezentanţii brokerului de credite Rapid Finance. Practic, valoarea de piaţă a apartamentelor vechi cu care au fost garantate creditele acordate în intervalul octombrie 2007-martie 2008 a scăzut cu 25% şi cu până la 50%, în cazul terenurilor. În acest interval, băncile au acordat credite pentru achiziţia şi construcţia de locuinţe şi pentru cumpărare de terenuri în valoare de peste 284 milioane de euro, potrivit datelor Rapid Finance. Reprezentanţii brokerului iau în discuţie cazul particular al apartamentelor de cartier cu două camere. Astfel, valoarea acestora a scăzut de la 110.000-120.000 euro în perioada menţionată până la 75.000-85.000, în prezent. În medie, la asemenea garanţii, băncile au acordat credite între 90.000 şi 100.000 euro. Rămâne astfel o diferenţă de cel puţin 15.000 de euro pe care instituţiile bancare nu ar putea să o mai recupereze, cel puţin teoretic.


Grosul datornicilor, cu credite de consum


Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), nu vede posibilă o asemenea situaţie. “Pentru asta, ar trebui ca şomajul să scadă îngrijorător la nivel naţional, iar oamenii să nu mai aibă cu ce să-şi achite obligaţiile”, ne-a declarat preşedintele ANEVAR. Pentru a putea face o comparaţie între cele două perioade de pe piaţa imobiliară, acesta crede că ar trebui ca situaţiile să fie similare. Cu alte cuvinte, în intervalul octombrie 2007-martie 2008, volumul tranzacţiilor era net superior celui de acum, când vorbim doar despre vânzări sporadice. “Or, nu poţi trage concluzia că piaţa imobiliară s-a prăbuşit, doar pentru că se fac mai puţine tranzacţii. În acest moment, nu poţi stabili un preţ mediu doar din trei tranzacţii”, a explicat Adrian Vascu. Acesta crede că bancile îşi vor recupera banii, pentru că împrumuturile oricum nu au acoperit integral valoarea din acea perioadă a proprietăţilor, ci doar 70-80%.
De altfel, creditele cu garanţii ipotecare înregistrează cel mai mic nivel al datoriilor, potrivit datelor comunicate de către EOS KSI – companie specializată în colectarea creanţelor. Cele mai multe datorii din sistemul bancar provin de pe segmentul de credite de consum, alaturi de creditele de nevoi personale şi de carduri de credit.
 

Citește și: