1175 vizualizări 5 ian 2011

Eticheta de "căpşunari" pusă uneori nemeritat pe românii plecaţi la muncă în Europa în ultimii ani începe să fie înlocuită de cea de specialist în ţările exotice. Mii de posturi pentru cei care doresc să lucreze în ţările din jurul Golfului Persic, în Africa, Australia sau America Centrală sunt disponibile pe site-urile româneşti de recrutare.

O bună parte se adresează specialiştilor cu studii tehnice, medii şi superioare. "Nici cererea nu se lasă aşteptată. În primele zile din 2011, aplicările şi implicit interesul public pentru locurile de muncă în străinătate au crescut cu 400%", a declarat pentru gândul Cătălin Ştefănescu, managing director Tjobs.ro - portal pe care sunt postate ofertele de angajare în străinătate a peste 400 de agenţii de recrutare. Domeniile-vedetă sunt în continuare turismul, cu toate activităţile conexe, şi industria petrolului şi gazelor. De lucru îşi găsesc şi medicii, categorie cerută de altfel şi în Europa, mai ales în Franţa şi Germania, la începutul acestui an, ne-a declarat Adela Râpeanu, expert în comunicare la site-ul de recrutare Myjob.ro.

Compania aeriană Emirates caută români

Şi anul acesta, ţările Golfului Persic - Emiratele Arabe Unite (Dubai, Abu Dhabi, Ajman), Qatar, Arabia Saudită, Bahrain şi Kuweit - rămân principalele destinaţii exotice de lucru pentru români, potrivit Tjobs.ro. De exemplu, nu mai puţin de 130 de posturi oferă în Dubai compania aeriană Emirates. 80 de români îşi pot găsi de muncă la porţile de îmbarcare, birourile de transferuri şi check-in, în timp ce 50 de joburi sunt oferite pentru însoţitorii de zbor. Vestea bună este că, deocamdată, recrutările nu s-au încheiat, iar concurenţa nu este foarte mare, cel puţin în cazul joburilor de la sol, pentru care au aplicat doar 39 de persoane. În schimb, interesul este mai mare pentru poziţiile de însoţitori de zbor: până acum sunt patru candidaţi pe un loc. Dubaiul a fost, de altfel, şi anul trecut, un angajator de top, cu 2.158 de posturi pentru români, alături de Qatar, cu 2.181 de joburi, potrivit datelor comunicate de Tjobs.ro la solicitarea gândul.

În clasamentul pe destinaţii de muncă urmează ţările vizate mai ales din motive de emigrare, precum Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, dar şi alte ţări de pe continentul negru. În Guineea-Bissau, bunăoară, se caută ingineri specializaţi în minerit, pentru a lucra într-o mină de diamante, iar în Gambia, ingineri automatişti, plătiţi cu peste 2.000 de euro pe lună.

5.000 de euro, salariu de psihiatru român în Caraibe

Nu lipsesc nici destinaţiile estivale, gen Insulele Caraibe şi Maldive, unde predomină industria divertismentului. Româncele nu par însă foarte interesate să întâmpine clienţii şi să întreţină atmosfera în cel mai vechi club din Caraibe. Până acum, doar trei persoane au aplicat pentru cele 30 de posturi disponibile în acest local, unde salariile ajung la 1.400-1.600 de dolari pe lună.

Din a doua parte a anului trecut, regiunea din America Centrală a început să recruteze însă şi medici români. Un anatomo-patolog poate să câştige anul acesta în Caraibe 3.500 de euro pe lună plus maşină şi apartament mobilat, în timp ce un psihiatru, până la 5.000 de euro. Pentru unele poziţii s-a tras deja linia şi toţi candidaţii şi-au găsit, teoretic, de lucru, aşa cum s-a întâmplat cu cei şase medici care au aplicat pentru cele şase posturi de psihiatru. Pentru postul de anatomo-patolog, însă, recrutarea este încă în derulare, până acum înscriindu-se 14 persoane pentru un singur loc.

Citește și: