Emil Popescu - Mediafax
6873 vizualizări 22 nov 2012

Firma RaRa Parc, din Braşov, va pune în funcţiune la Isaccea, săptămâna viitoare, cel mai mare parc solar din România, cu o capacitate de 8,75 MW.

Energia produsă de Centrala Fotovoltaică Isaccea va asigura consumul a 4.000 de gospodării.

Contractorul general al proiectului este compania germană Gehrlicher Solar.

Firma Ra-Ra Parc este deţinută de trei persoane fizice - Emil Morariu (40% din părţile sociale), Doru Alin Plopeanu şi Răzvan-Constantin Neamţu (fiecare cu 30%).

În România sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulată de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma să fie construite alte unităţi, de aproape 100 MW.

Unul dintre acestea, cu o putere instalată de 12 MW, va începe să producă în primele zile din 2013, în Mehedinţi, în urma unei investiţii de 16,5 milioane de euro.

Companiile investesc în energia produsă în panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie regenerabilă, care le vând furnizorilor, obligaţi de legislaţie să le achiziţioneze în cote anuale.

Astfel, producătorii de energie regenerabilă câştigă de două ori, prin vânzarea electricităţii şi prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achiziţie a certificatelor verzi este transferat de către furnizori în facturile emise clienţilor finali.

Emil Popescu, emil.popescu@mediafax.ro

Citește și: