7536 vizualizări 17 sep 2011

Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adăugată (TVA) la 27%, de la 25%, a anunţat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Astfel, Ungaria va avea cea mai mare cotă a TVA din Uniunea Europeană. În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca şi Suedia, urmate de România, cu 24%. Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg.

"Ungaria va implementa o ajustare fiscală de 750 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde euro)", a anunţat vineri ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de portfolio.hu. Valoarea este cu 200 de miliarde forinţi mai mare decât preconizaseră iniţial autorităţile. Matolcsy a anunţat că nivelul TVA va fi majorat la 27%. "Mulţi cred că nivelul de 25% al TVA este bătut în cuie, dar nu este adevărat", a spus Matolcsy.

"O directivă europeană din 2006 stabileşte că TVA standard nu poate fi mai mică de 25%, iar TVA preferenţială nu poate fi mai mică de 5%. TVA standard poate fi mai mare decât 25%. Vom menţine şi cotele TVA de 5% şi 18% de asemenea", a adăugat el. În plus, pe 11 septembrie 2011, Ungaria a trimis Comisiei Europene propunerea de a introduce o nouă cotă a TVA de 35% la produsele de lux.

Autorii articolului postat pe portalul citat adaugă însă că, de fapt, cea mai recentă directivă a UE privind cota standard a TVA prevede că aceasta "nu poate fi mai mică de 15%" şi nu de 25%.

"Cota standard a TVA în vigoare în diferite state membre, combinată cu mecanismul sistemului de tranziţie, trebuie să asigure funcţionarea acestui sistem la un nivel acceptabil. Pentru a preveni ca diferitele cote standard de TVA aplicate de statele membre să conducă la dezechilibre structurale în comunitatea europeană şi la denaturări ale concurenţei în anumite sectoare de activitate, o cotă standard minimă de 15% ar trebui stabilită, sub rezerva unei revizuiri", se arată în directiva europeană, potrivit portfolio.hu.

Măsura luată de guvernul de la Budapesta face parte dintr-un amplu program de austeritate. Actuala cotă a TVA de 25% a Ungariei a fost stabilită în iulie 2009. Această nouă creştere a taxei pe valoarea adăugată este inclusă într-un pachet de măsuri bugetare, care vizează economii de peste 300 miliarde de forinţi şi venituri mai mari cu 450 miliarde de forinţi. Programul de austeritate al guvernului de la Budapesta mai include şi concedierea a 5.500 de angajaţi din sectorul public, precum şi majorarea cu un punct procentual a contribuţiilor pentru sănătate.

Matolcsy a anunţat că toate încasările rezultate din majorarea TVA vor merge către Fondul de Protecţie a Ţării, în valoare de 150 miliarde de forinţi.

Ce măsuri de austeritate va adopta Ungaria

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustări fiscale, că guvernul a înaintat Parlamentului, cu anumite restricţii, planul privind rambursarea anticipată a creditelor în valută la un curs sub cel al pieţei, relatează portfolio.hu.

Guvernul a menţinut obiectivul unei creşteri economice de 2% în 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat în calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a ţine cont de factorii de risc. Ministrul Economiei se aşteaptă la o inflaţie medie anuală de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipată anterior.

Guvernul a menţinut o ţintă a deficitului de 2,5% din PIB, care să permită reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfârşitul acestui an la 72% în decembrie 2012.

Matolcsy a spus că estimarea unei creşteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realistă şi nu se aşteaptă la creşterea dobânzii de politică monetară de către banca centrală, după majorările de taxe şi prognoza de inflaţie de peste 4%.

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajaţi din sectorul public şi majorarea contribuţiilor pentru sănătate cu 1%. Guvernul va introduce totodată o taxă pe jocurile de noroc online.În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca şi Suedia, urmate de România (24%) şi Grecia, Polonia, Portugalia şi Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg. (Loredana Voiculescu, loredana.vociulescu@gandul.info, Anca Dumitrescu, anca.dumitrescu@mediafax.ro)

Citește și: