Corina VÂRLAN
625 vizualizări 15 sep 2011

Unul din 20 de angajaţi din România declară că au plănuit sau chiar au vândut secrete ale firmei unde lucrează. În schimb, opt din zece români susţin că nu tolerează un comportament care ar putea expune secretele companiei în care lucrează şi ar fi dispuşi să renunţe la un post într-o firmă despre care cred că nu îşi desfăşoară activitatea într-o manieră etică, conform unui sondaj realizat de Best Jobs, pe un eşantion de 4.250 de persoane.

Astfel, 82% dintre salariaţi au spus că nu ar putea să accepte un comportament neetic care ar putea duce la dezvăluirea secretelor companiei, în timp ce una din 10 persoane intervievate declară că le-ar fi imposibil să vândă informaţiile confidenţiale ale angajatorilor pentru că acestea nu există.

Doar 3% dintre salariaţi spun că nu ar aborda un astfel de comportament din cauza fricii de a fi descoperiţi.

Aproape jumătate dintre angajaţi, dispuşi să facă un compromis în cazul în care beneficiile salariale sunt destul de mari

Circa 44% dintre cele 1.520 de persoane intervievate în cursul unui alt sondaj realizat de către acelaşi portal susţin că ar fi dispuse să facă compromisuri în cazul în care beneficiile salariale ar fi considerabile. La polul opus, trei din zece respondeţi declară că au ales postul oferit de compania angajatoare doar pentru că aceasta le poate oferi, în timp, posibilitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional.

Pentru alţi 22% dintre angajaţi principalul motiv pentru care au ales un anumit post a fost acela că pot beneficia de condiţii de muncă foarte bune care le pot asigura confortul, în timp ce pentru 4% dintre cei intervievaţi este mai important ca firma la care lucrează să fie una cunoscută, chiar dacă beneficiile oferite de acesta sunt de multe ori inferioare celor pe care le-ar putea obţine într-o companie mică.

Peste jumătate dintre români au răspuns că nu ar putea lucra într-o companie despre care ştiu că nu acţionează etic, pentru simplul motiv că un post oferit de un astfel de angajator le-ar încălca principiile morale. În cazul în care nu ar exista niciun alt post disponibil, un sfert dintre persoanele intervievate ar accepta să lucreze şi în astfel de condiţii, în timp ce alţi 10% ar accepta funcţia, dar ar încerca să schimbe ceva.

La polul opus se află 11% dintre persoanele intervievate care susţin că pentru ei etica la locul de muncă nu reprezintă un aspect important, aşa cum sunt beneficiile salariale pe care le pot obţine.

Citește și: