31 vizualizări 16 iun 2010

Unul din cinci directori de mari companii din România recunoaşte că nu poate sau nu ştie să-şi recompenseze angajaţii în funcţie de performanţă. Aceasta este una dintre concluziile unei analize asupra mediului local de afaceri, realizată de Deloitte în acest an.

"La întrebarea privind principalele provocări pe care le întâmpină companiile în aria resurselor umane, corelarea compensaţiei cu performanţa angajaţilor ocupă primul loc", se arată în studiul menţionat. Autorii sunt de părere că acest rezultat face trimitere la o slăbiciune majoră a pieţei de muncă din România unde sistemele de evaluare a performanţei sunt rare.

Dacă anul trecut 19% dintre companiile care au răspuns la sondajul Deloitte spuneau că au decis să reducă numărul de angajaţi, în acest an doar 13% vor opta pentru astfel de măsuri. "O posibilă explicaţie ar fi că deja s-au operat reducerile de personal", consideră Doina Patrubani, director pentru gestionarea capitalului uman la Deloitte România.

Pe de altă parte, doi din zece patroni estimea¬ză că din toamnă vor relua angajările de personal, potrivit unui studiu realizat de Manpower. Acesta menţionează că domeniile unde este cel mai probabil să se facă angajări sunt agricultura, silvicultura şi pescuitul, la polul opus fiind firmele din energie electrică, gaze şi apă.

Optimismul patronilor s-a mai topit

În ce priveşte ieşirea din recesiune, autorii analizei Deloitte au ajuns la concluzia că optimismul şefilor de companii din România s-a temperat faţă de anul trecut. Cea mai mare parte a oamenilor de afaceri se aşteaptă la încă un an de recesiune. Comparativ cu anul trecut, când patru din zece manageri erau de părere că ieşirea din criză se va face în primul semestru din 2010, acum două treimi dintre respondenţi cred că revenirea se va simţi în 2011 sau chiar mai târziu.

"Probabil că, dacă am relua analiza începând de azi - studiul a fost realizat în perioada 20 februarie-30 aprilie - rezultatele ar fi mult mai pesimiste", a comentat George Mucibabici, preşedinte Deloitte România. Studiul mai relevă faptul că 34 dintre managerii contactaţi sunt de părere că economia României va creşte în următoarele 12 luni.

Întrebat de Gândul dacă România va putea evita creşterea TVA şi a cotei unice în acest an, preşedintele Deloitte România a spus că, după o evaluare a impactului măsurilor anunţate până acum de Executiv (printre care tăierea salariilor şi pensiilor), este posibil ca autorităţile să încerce şi alte modalităţi de sporire a veniturilor bugetare.

"România este într-o situaţie foarte grea. Nu aş vrea să fiu în pielea lor (a guvernanţilor - n.red.). Nu putem specula dacă se va ajunge la creşterea TVA. Văzând şi făcând se va evalua impactul şi probabil că se vor încerca şi alte măsuri", a spus Mucibabici. El a remarcat şi un "mare paradox": "impozitul pentru o maşină este mai mare decât impozitul pentru o casă. În Bucureşti sunt străzi cu blocuri unde toată lumea primeşte subvenţie la plata întreţinerii, dar pe stradă sunt parcate de la Logan până la Mercedes. Am văzut şi Porsche", a conchis Mucibabici.

Citește și: