Laura Petrescu
3103 vizualizări 17 oct 2018

Uzina 1 Mai se află în zona de sud a Ploieştiului şi era renumită în toată lumea, înainte de Revoluţia din 1989, deoarece aici se produceau şi reparau utilaje petroliere. Acum, faima a rămas doar o amintire, iar halele urmează să fie demolate, transmite corespondentul Mediafax.

”Se va construi un mall. Se va face şi un supermarket. Mall-ul, din câte ştiu, se va întinde pe şase hectare şi în trei ani va fi gata. Apariţia unui mall în zonă înseamnă şi dezvoltarea economică,” este de părere Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

Dacă pe vremuri, mii de persoane lucrau la Uzina 1 Mai, acum fabrica mai are maximum 100 de angajaţi.

Romeo Hanganu a lucrat 24 de ani în Uzina 1 Mai şi a fost unul dintre directori. Îşi aduce aminte de anii de glorie, când produceau utilaje petroliere.

”De la momentul 1989, când eram al treilea producător de utilaj petrolier din lume şi până la ceea ce este acum, când în Uzina 1 Mai mai sunt 100–200 muncitori, au trecut vremurile, iar istoria este foarte urâtă. Tot ce s-a întâmplat în această perioadă este foarte urât pentru că s-a distrus unul dintre simblourile economiei româneşti, unul dintre simbolurile unei mari profesii care exista în ţara asta şi care înseamnă fabricaţia de utilaj petrolier în care noi eram pionieri. Treptat - treptat, după 1990, au început să apară tot felul de probleme. Din `96 a început această politică de slăbire a fabricii, fabrica a devenit tot mai mult datoare,” povesteşte Hanganu.

Una dintre cele mai mari FABRICI de utilaje petroliere, DEMOLATĂ pentru a construi un MALL

Uzina 1 Mai din Ploieşti a fost privatizată în 2001.

”1989 a fost momentul în care fabrica era într-o formă maximă. Era o producţie extraordinară de utilaj petrolier, absolut tot ce înseamnă utilajul petrolier. Uzina 1 Mai se întindea pe 84 de hectare şi însuma zeci de hale de producţie, mii de utilaje, dar a fost vândută bucată cu bucată,” se plânge fostul director.

Ploieştenii au păreri împărţite despre faptul că gloria Ploieştiului va fi demolată pentru a apărea un mall.

”Putea să continue. Nu e singura, în ţară majoritatea s-au dus, care erau uzine mari. Pe vremuri, toate utilajele pe care le făceau aici erau pentru export. E bine că se construieşte, dar putea să facă aici, de exemplu, o şcoală de ucenici pentru meseriile astea, strungar-frezor,” consideră Ion Gheorghe.

Una dintre cele mai mari FABRICI de utilaje petroliere, DEMOLATĂ pentru a construi un MALL

O femeie îşi aminteşte că fabrica era renumită în toată lumea.

”Nu sunt nostalgică, dar aveam siguranţa serviciului. Era o fabrică mare, am auzit că se face un mall. Nu avem atâtea mall-uri? Era renumită în toată lumea. S-a făcut praf tot, noi o ducem din ce în ce mai greu, alţii se îmbogăţesc, dar nu prin muncă. Asta e situaţia de acum”.

Potrivit prezentării de pe site-ul fabricii, în 1908, un grup de petrolişti au înfiinţat ”Societatea de reparaţii foraj”, un atelier specializat în repararea echipamentelor petroliere de foraj. În 1913, ”Societatea de reparaţii foraj” a fost preluată de compania petrolieră ”Societatea creditul Petrolier”, care dezvoltă compania. Atunci sunt construite noi hale şi producţia începe să se dezvolte.

Citește și: