Alexandra PELE
2196 vizualizări 9 dec 2011

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, este de părere că decizia summit-ului UE privind întărirea regulilor fiscale ar putea avea un efect favorabil asupra economiei României pentru că va duce la disciplinarea politicilor macroeconomice.

În legătură cu suplimentarea resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI) prin contribuţia statelor membre UE- 50 miliarde de euro, în total, pentru state non-euro, potrivit Reuters - economistul şef al BNR este de părere că ideea de bază este mărirea capacităţii de împrumut a FMI.
"Ieri, fondul avea la dispoziţie circa 285 de miliarde de euro, bani buni de împrumutat. Cred că prin această decizie s-a crescut capacitatea de împrumut a FMI, care are astfel o capacitate de multiplicare mult mai mare, în sensul că poate să atragă şi de la guverne terţe bani şi să împrumute acelor guverne care au nevoie", a explicat Valentin Lazea, cu ocazia unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank şi Institutul Bancar Român.

"Faptul că şi România va contribui cu o câtime mică este un preţ care trebuie plătit pentru că, de acum încolo, beneficiile vin la pachet şi cu preţurile. Nu se poate să ai mese gratuite. Vrei să ai beneficii, trebuie să plăteşti în contrapartidă", este de părere Valentin Lazea.

Statele din zona euro şi celelalte state membre vor discuta şi vor confirma, în termen de zece zile, prevederea de a suplimenta resursele Fondului Monetar Internaţional cu până la 200 miliarde euro sub forma unor împrumuturi bilaterale, pentru a consolida resursele anticriză ale creditorului de la Washington. "Aşteptăm contribuţii în paralel de la comunitatea internaţională", potrivit comunicatelor transmise vineri de Consiliul Uniunii Europene, după discuţiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.

Mai multă disciplină în politicile macroeconomice

Pe de altă parte, economistul şef al BNR a spus că decizia liderilor UE, din cadrul summit-ului de la Bruxelles, privind întărirea regulilor fiscale este de aşteptat să producă efecte pozitive în domeniului politicilor fiscale.

"Înţeleg că una dintre deciziile care s-au luat aseară a fost legată de întărirea regulilor fiscale, în sensul de verificare a bugetelor şi penalizarea statelor care depăşesc deficitul bugetar sau datoria publică. Înţeleg că la acest pact au aderat cele 17 state din zona euro, plus deoacamdată şase, inclusiv România, ceea ce, zic eu, are un efect favorabil pentru că este de natură să disciplineze politicile macroeconomice. Acesta este principalul efect de dorit", a declarat Valentin Lazea, cu ocazia unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank şi Institutul Bancar Român.

În legătură cu decizia liderilor UE ca Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) să fie gestionat în comun cu Banca Centrală Europeană (BCE), Lazea consideră că acest lucru va însemna că BCE se va putea concentra pe salvarea băncilor comerciale, iar FESF va fi cel care "va salva statele prin cumpărarea de obligaţiuni".

"Pentru România, înseamnă că trebuie în continuare să spere într-o rezolvare favorabilă a zonei euro deoarece noi suntem legaţi organic din punct de vedere economic şi nu numai de zona euro. Să sperăm că vor fi date răspunsuri şi la celelalte întrebări pe care pieţele financiare le pun şi că politicienii vest-europeni se vor pune înaintea evenimentelor şi nu în spatele evenimentelor, cum a fost cazul până acum", a mai spus Valentin Lazea.

Ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE. Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european, se mai arată în comunicatele de la summit-ul de la Bruxelles.

Citește și: