273 vizualizări 12 mar 2010

Grupul suedez Ikea intră direct pe piaţa românească, după ce a achiziţionat drepturile de operare şi franciza magazinului din Bucureşti de la omul de afaceri Puiu Popoviciu, cel care a adus retailerul de mobilă pe piaţa românească în anul 2007.

Întrebat dacă tranzacţia - estimată la peste 30 milioane de euro, conform unor surse din piaţă citate de Ziarul Financiar - a fost făcută pentru că ar fi avut nevoie de cash în vederea unei noi investiţii, omul de afaceri Puiu Popoviciu, aflat în străinătate, a declarat pentru Gândul că "punctul meu de vedere personal legat de această tranzacţie şi de paşii următori şi toate detaliile vor fi lămurite ulterior". În ceea ce priveşte condiţiile în care a fost realizată tranzacţia, Popoviciu spune că totul a decurs în cele mai bune condiţii. "Nu a existat niciun fel de problemă, totul a decurs foarte bine", a precizat omul de afaceri.

Vânzări de 83,5 milioane de euro în 2009

După perfectarea tranzacţiei, Ikea România a devenit parte a Ikea Group, după trei ani de funcţionare sub franciză locală. Reprezentanţii Ikea România au explicat că decizia proprietarilor francizei locale de a vinde a fost văzută ca o "excelentă oportunitate" de către grup, având în vedere extinderea viitoare în Europa de Sud-Est. "De asemenea, se aşteaptă o sinergie mult mai puternică între retail şi producţia locală, ţinând cont că România este deja una dintre ţările furnizoare ale companiei Ikea", se arată într-un comunicat al Ikea România.

Anul trecut, vânzările Ikea în România (prin singurul magazin din centrul comercial Băneasa) s-au ridicat la 83,5 milioane de euro, în scădere cu 9% faţă de anul precedent. În 2007, primul an pe piaţa locală, retailerul de mobilă a avut un profit net de 4,6 milioane de euro, obţinut din vânzări de circa 70 milioane de euro, cifră dublă faţă de estimările iniţiale.

Citește și: