Loredana VOICULESCU
63 vizualizări 10 dec 2010

Chiar dacă producătorii şi procesatorii autohtoni se jură că nu au mai umblat la preţuri, românii cumpără mâncare din ce în ce mai scumpă. O dovedesc şi datele Institutului Naţional de Statistică (INS) care arată că în noiembrie mâncarea s-a scumpit cu 0,88% faţă de luna trecută şi cu 5,65 % faţă de decembrie 2009. Pentru a doua lună consecutiv, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 10%. În luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%. În noiembrie, ouăle au fost mai "piperate" la preţ cu 8%, în condiţiile în care în luna anterioară preţurile la ouă au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost înregistrate la fructe proaspete cu 4,32%, la făină cu 3,5%, la mălai cu 1,9%, la zahăr cu 2,2% şi la ulei comestibil cu 2,4%.

Reprezentanţii industriei alimentare spun că vina pentru majorările de preţuri la alimente aparţine comercianţilor, nu producătorilor sau procesatorilor. "«Buba» este la hipermarketuri, prin care se vând 80% din mărfurile alimentare. Când aceştia majorează preţurile, şi la piaţa din apropiere vânzătorii cresc preţurile", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Acesta spune că vânzările de alimente au scăzut în noiembrie 2010 cu 25% faţă de noiembrie 2008 şi cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. "Nu cred că producătorii sau procesatorii au majorat preţurile, pentru că vânzările de alimente au scăzut", a mai spus Dragoş Frumosu. Pe de altă parte, el crede că scumpirea făinii ar putea fi explicată prin faptul că acum se utilizează ca materie primă grâul recoltat în acest an, care este mai scump decât grâul din stocuri.

Datele INS mai arată că preţurile de consum au crescut cu 0,52% în noiembrie faţă de octombrie, după o nouă scumpire importantă la produsele alimentare. Rata anuală a inflaţiei a coborât uşor, la 7,73%, faţă de luna anterioară. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,38% faţă de luna precedentă, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%. Preţurile la servicii au crescut per total cu 0,2%, în condiţiile în care modificările cursului de schimb nu au avut un impact semnificativ asupra acestora, leul depreciindu-se în medie cu doar 0,3% faţă de luna precedentă.

Citește și: