Alina Botezatu
630 vizualizări 16 apr 2019

De asemenea, în circa 20% din cazuri, valoarea primelor va fi cuprinsă între 151 şi 200 de lei, iar pentru restul de 30% va fi peste acest nivel, mai arată sondajul BestJobs, care a fost efectuat în perioada 1 - 25 martie, pe un eşantion de 758 de utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban.

Un procent destul de mare dintre angajatori, aproape o treime, nu va acorda niciun fel de beneficii, iar 12,4% nu au luat încă o decizie.

Dintre cei care au răspuns afirmativ, aproape 40% spun că vor acorda prime în bani, iar 34% vor da salariaţilor tichete cadou, mai puţini fiind cei care vor acorda coşuri cu produse specifice de sezon sau zile libere suplimentare.

Peste 20% sunt nehotărâţi sub ce formă vor acorda beneficiile de Paşte.

„În orice caz, puţini îşi permit să mărească valoarea primelor sau a beneficiilor ce vor fi acordate în 2019. Circa două treimi dintre angajatorii care vor acorda prime de Paşte spun că acestea vor avea o valoare similară cu cea de anul trecut, 16% afirmă că vor fi cu 5 - 10% mai mari, iar circa 11,8% au declarat că valoarea beneficiilor va fi cu 20 - 25% mai mare decât în anul precedent. Restul de 6% susţin că valoarea ar putea fi ceva mai mică”, au menţionat reprezentanţii BestJobs.

De partea cealaltă, trei din cinci angajaţi îşi doresc de Paşte de la angajator o primă în bani, iar 12% tichete cadou. Alţi 14,5% dintre salariaţi visează chiar la un city break oferit de către angajator, 7,3% şi-ar dori o zi liberă în plus, iar mai puţini, 6,6%, spun că ar vrea coşuri cu produse cadou.

Aproape jumătate dintre angajaţii care au răspuns chestionarului au afirmat că vor aloca un buget de până la 500 de lei pentru Sărbătorile Pascale, iar un sfert între 500 şi 1.000 de lei. Alţi 10,6% vor aloca între 1.000 şi 2.000 de lei şi foarte puţini, respectiv 3%, vor putea să aloce peste 2.000 de lei, restul fiind nehotărâţi.

Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pe produsele tradiţionale pentru masa de Paşte (50,3% dintre respondenţi), pe cadouri pentru familie (17,2% dintre respondenţi), pentru vacanţă (10%) sau haine noi, conform tradiţiei de Paşte (5,3% dintre respondenţi).

Şapte din zece angajaţi vor petrece sărbătorile de Paşte acasă cu familia, 10,6% dintre respondenţi spun că vor face o vacanţă scurtă prin ţară, iar 6% vor călători în afara ţării.

Totuşi, întrebaţi dacă vor fi nevoiţi să lucreze în această scurtă vacanţă de Paşte şi 1 Mai, doar doi din cinci angajaţi spun că nu vor lucra deloc, un sfert nu a putut estima, iar ceilalţi au declarat că fie nu vor avea atât de multe zile libere, fie vor lucra, chiar dacă va fi vorba de mai puţin de o oră pe zi.

De altfel, 37% dintre respondenţi au declarat că nu îşi vor lua nicio zi liberă extra cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi de 1 Mai. Aproape doi din zece au răspuns că îşi vor lua o singură zi liberă în plus, pe 30 aprilie, în timp ce 17% îşi vor lua chiar 3 zile libere în plus.

Foto: Hepta

Citește și: