Loredana VOICULESCU
23772 vizualizări 21 mai 2011

Mai multe reclame la Dacia Duster difuzate în Germania au scandalizat publicul. În toate sunt înfăţişate scene în care Dusterul este vandalizat, fie prin lovituri în parbriz, fie prin zgâriere cu cheia, fie prin aruncarea de gunoi pe capotă. În cel mai recent clip arată cum, într-o parcare în care se găsesc automobile de lux, un bărbat coboară dintr-un alt SUV, ce pare a fi un Range Rover, scoate din portbagaj o crosă de golf şi aplică trei lovituri puternice în parbrizul unui Duster. La sfârşitul reclamei apare şi preţul maşinii vandalizate Dusterului -, care porneşte de la 11.990 de euro.

"Nu am o Dacia şi nici nu intenţionez să îmi cumpăr una, dar aceasta este o reclamă ofensivă", comentează unul dintre cei care au văzut clipul pe YouTube.

O altă reclamă arată cum, într-o parcare subterană, o femeie care îşi parchează SUV-ul luxos lângă o Dacia Duster, zgârie cu cheiea portiera din faţă a maşinii româneşti motivând că "Nu ştiam ce altceva să fac".

Într-un al treilea clip se vede cum un bărbat care trecea cu automobilul luxos pe lângă un Duster parcat, dă înapoi, opreşte şi ia un coş de gunoi din apropiere pe care îl varsă pe capota Daciei.

O altă înregistare arată cum o şoferiţă, care tocmai şi-a parcat decapotabila în spatele maşinii româneşti, îşi varsă furia pe oglinda retrovizoare a acesteia, căreia îi aplică mai multe lovituri cu piciorul.

"Privilegiile trebuie să rămână privilegii", este motto-ul clipului. Toate aceste reclame pot fi vizionate pe site-ului www.dacia.de

"Maşinile servesc drept simboluri ale statutului social. Toată lumea îşi poate permite acum maşini de înaltă calitate. Rezultatul este o reacţie de panică de a pierde un anumit statut", informează site-ul auto. "Dusterul simbolizează statutul social al oamenilor care nu aleargă după un statut social", explică un site auto reclama la Duster.

Germanii preferă variantele diesel

În primele trei luni ale anului 2011, exporturile Dacia au crescut cu peste 50%, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, ajungând la aproape un miliard de euro. Din această valoare, 600 milioane de euro o reprezintă Dusterul, faţă de 100 milioane euro în primul trimestru din 2010.

În Germania cel mai bine s-a vândut versiunea de top Prestige şi variantele diesel ale SUV-ului Duster. În 2010, vânzările Dacia în lume au crescut cu 12%, la 348.723 de unităţi, faţă de 311.282 vândute în 2009. Românii şi-au cumpărat anul trecut aproape 37.000 de maşini Dacia noi. Dacia avea anul trecut o cotă depiaţă de 31,7%. Primul cumpărător de Duster a fost preşedintele Traian Băsescu, care şi-a ales un model roşu.

Citește și: