Corina VÂRLAN
16695 vizualizări 30 iun 2014

Cel mai bogat om din lume, Bill Gates, are o avere estimată la 83,3 miliarde de dolari şi îi devansează în top pe oameni de afaceri ca mexicanul Carlos Slim, proprietarul Zara Amancio Ortega. El nu s-a născut însă într-o familie bogată, ci a câştigat cea mai mare parte a averii sale după ce a renunţat la cursurile de la Harvard şi a pus bazele Microsoft alături de prietenul său Paul Allen. Cu toţii ştim despre sumele incredibile pe care le-a donat de-a lungul timpului pentru acte de caritate, dar există şi lucruri mai puţin cunoscute despre viaţa discretului miliardar american.

Bill Gates s-a născut pe 28 octombrie 1955 în Seattle şi este fiul unui avocat şi al unei profesoare. Încă din adolescenţă, Gates şi-a manifestat interesul de a acumula cât mai multe cunoştinţe aşa că printre primele sale lecturi s-a aflat o enciclopedie completă a lumii pe care a citit-o în totalitate, potrivit Business Insider.

Părinţii săi l-au înscris la Lakeside School, un liceu privat bun din Seattle, unde învăţa şi Paul Allen, cel care urma să fie alături de Bill Gates încă de la începuturile Microsoft. Gates a declarat de numeroase ori că datorită lucrurilor pe care le-a învăţat la Lakeside şi-a descoperit pasiunea pentru calculatoare.

"Experienţa şi cunoştinţele pe care Paul Allen şi eu le-am acumulat aici ne-au oferit încrederea necesară pentru a pune bazele unei companii pe baza unei idei nebuneşti cu care nu era nimeni de acord - aceea că cip-urile de calculator urmau să devină atât de puternice încât calculatoarele şi software-ul urmau să devină un instrument care se va regăsi pe fiecare birou şi în fiecare casă", declara Bill Gates în anul 2005 în timpul unui discurs susţinut la liceul unde a fost elev în adolescenţă.

FOTO: Business Insider/ScrapeTV

În anul 1973, după ce a absolvit liceul, Gates a devenit student la Harvard. Iniţial acesta urma cursurile facultăţii de drept a universităţii americane, dar la scurt timp şi-a schimbat specializarea şi a ajuns student în grupele de matematică şi informatică.

El l-a cunoscut la Harvard pe Steve Ballmer, pe care l-a angajat ulterior la Microsoft şi în cele din urmă l-a promovat în funcţia de CEO al companiei. Cei doi sunt buni prieteni şi astăzi.

Sursă: YouTube

Gates a renunţat la facultate doi ani mai târziu pentru a fonda, alături de Paul Allen, compania Microsoft. Deşi nu şi-a luat licenţa niciodată, cei de la Harvard i-au acordaat în anul 2007 titlul onorific.

Când era încă în facultate, Gates a început să dezvolte software pentru primul computer personal din lume. În anul 1977, el s-a mutat cu Allen în Albuquerque, şi au pus bazele companiei lor de software. În  imaginea de mai jos vedeţi primii 11 angajaţii ai Microsoft.

FOTO: Microsoft

În anul 1979, Gates şi Allen au relocat sediul Microsoft în oraşul lor natal, Seattle. Sediul iniţial a fost situat în Bellevue. Ulterior, acesta a fost mutat în Redmond.

Microsoft a lansat Windows în 1985, dar acesta a fost disponibil publicului larg un an mai târziu. Apoi, până în anul 1987, Bill Gates a devenit miliardar.

În 1995, co-fondatorul Microsoft a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 12,9 miliarde de dolari. De atunci, el a rămas pe primele locuri ale topului.

FOTO: Business Insider/Esparta/Flickr

Gates şi-a cunoscut viitoare soţie, Melinda, la un eveniment de presă din anul 1987. Ea era angajată la Microsoft şi mai târziu a devenit directorul companiei pe segmentul de conţinut interactiv. Cei doi s-au căsătorit în 1994, iar ulterior Melinda a renunţat la postul din companie şi s-a dedicat exclusiv activităţilor de caritate.

Bill Gates, soţia şi cei trei copii ai acestuia locuiesc împreună într-o reşedinţă din Medina, Washington. Casa are o serie de caracteristici futuristice, incluzând o piscină dotată cu sistem audio subacvatic. Casa familiei Gates are 24 de dormitoare şi un garaj unde pot fi parcate până la 23 de maşini. Aceasta este estimată la 121 de milioane de dolari.

FOTO: Business Insider/Bing Maps

În reşedinţa miliardarului american, există o bibliotecă în care se găsesc volume rare. Printre acestea se numără un manuscript din secolul 15-lea al lui Leonardo da Vinci pe care Gates l-a achiziţionat pentru suma de 30,8 milioane de dolari de la o licitaţie organizată în 1994.

FOTO:Wikimedia Commons

Co-fondatorul Microsoft are şi o colecţie impresionantă de artă. În anul 1998, el a plătit 36 de milioane de dolari pe o pictură realizată de Winslow Homer.

Anul trecut, Gates a plătit 8,7 milioane de dolari pentru o casă în Wellington, Florida. Familia sa o închiriase anterior în perioada în care fiica miliardarului participa la o serie de competiţii ecveste în Florida. Reşedinţa cuprinde, printre alte, e un grajd pentru 20 de cai şi o zonă amenajată special cu obstacole asemenea celor de la competiţiile ecvestre.

FOTO: Business Insider/Zillow

Bill Gates pleacă, de asemenea, în diverse vacanţe cu substrat educaţional alături de fiul său. Ei au făcut tururi ale unor mine, ale unor centrale electrice şi chiar au făcut o vizită la CERN în Elveţia.

Gates este pasionat de automobile. De-a lungul anilor el a fost proprietarul unui Porche 930 Turbo, al unui Mercedes, al unui Jaguar XJ6, al unui Carrera Cabriolet 964 şi al unui Ferrari 348.

La începuturile Micorsoft el a cumpărat un Porche 911 cu care a făcut curse în deşert. El a fost reţinut de poliţie din această cauză, iar Paul Allen a fost nevoit să îi plătească atunci cauţiunea pentru a-l elibera. Maşina respectivă a fost scoasă la licitaţie în anul 2012 şi vândută pentru suma de 80.000 de dolari.

FOTO: Wikimedia Commons

Unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Bill Gates este miliardarul Warren Buffett. El l-a ajutat, printre altele, să aleagă inelul potrivit pentru soţia sa în anii '90. Gates şi Buffett au mers, de-a lungul timpului, în vacanţe împreună şi chiar au participat la turnee de bridge şi de tenis de masă.

Gates face parte de boardul aflat în fruntea Berkshire Hathaway, fondul de investiţii deţinut de Buffett, iar acesta din urmă a donat miliarde de dolari fundaţiei pe care co-fondatorul Microsoft o conduce alături de soţia sa.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Bill Gates a renunţat la funcţia sa de CEO al Microsoft în anul 2000 şi şi-a asumat postul mai rezervat de preşedinte al companiei. În prezent, el este consilier pe probleme de tehnologie pentru actualul CEO Microsoft Satya Nadella.

Atunci când nu lucrează, Gates şi soţia sa Melinda călătoresc pentru a face acte de caritate prin fundaţia lor. Cei doi au contribuit la proiecte are au ca scop eradicarea bolilor în zone izolate ale lumii sau dezvoltarea unor surse de hrană mai bune pentru cei săraci.

Gates a plătit 21 de milioane de dolari pentru avionul său privat în anul 1997. Acesta îl ajută acum să călătorească pentru a face acte de caritate. "Să deţii un avion este o plăcere vinovată. Călătoresc mult pentru fundaţie şi nu aş putea să fac acest lucru fără el", a declarat el.

Sursă: YouTube

În anul 2010, Bill Gates, Melinda Gates şi Warren Buffet pentru au pus bazele unei campanii prin care să încurajeze miliardarii să doneze cel puţin jumătate din averea lor în scopuri filantropice. Paul Allen, Larry Ellison, Steve Case şi Mark Zuckerberg s-au numărat printre cei care s-au implicat până acum în această campanie.

Gates investeşte totodată în startup-uri precum Hampton Creek, firmă care încearcă să găsească un înlocuitor vegetal pentru ouă. El susţine totodată câteva proiecte pentru dezvoltarea următoarei generaţii de prezervative, în speranţa că acestea vor preveni răspândirea HIV.

Citește și: