5682 vizualizări 19 iun 2015

„Practica a arătat că dacă se ajunge în insolvenţă, se pune în mişcare un mecanism atât de complex şi de imprevizibil încât rişti ca la final să constaţi că de fapt garanţiile tale sunt fără valoare sau au fost utilizate pentru alte plăţi. Pentru a salva afacerile de la faliment, poate este bine să avem, aşa, un mic semn de întrebare faţă de onestitatea celor pe care îi finanţăm”, a declarat joi vicepreşedintele CEC Bank, Mirela Iovu, la o conferinţă, conform Hotnews.

„Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau. În Evul Mediu se folosea stâlpul infamiei şi mai era obiceiul legării de un catarg în piaţă publică sau purtarea datornicului pe străzi. Exista şi închisoarea datornicilor, unde capul familiei era încarcerat. Şi noi, în Codul Civil de la 1864 aveam închisoarea datornicilor. Dar, în decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, până la acordarea unei a două şanse, în 2014”, a mai declarat oficialul băncii de stat.

Mirela Iovu a vorbit despre legea insolvenţei, despre care a spus că nu este perfectă şi că prin aplicarea ei se creează posibilitatea falimentelor frauduloase, prea puţini apelând la măsurile de prevenire a falimentului.

Citește și: