Loredana VOICULESCU
7805 vizualizări 12 dec 2011

Orice român va putea cumpăra, de anul viitor, acţiuni la Facebook, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În aprilie anul viitor, cea mai mare reţea de socializare ar putea lansa una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale (IPO) de acţiuni în vederea listării pe Wall Street, în valoare de 10 miliarde de dolari.

Un stoc de acţiuni Facebook urmează să fie adus de o societate de brokeraj din România pentru a fi tranzacţionat pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS de la BVB. Daily Mail a scris recent că listarea Facebook pe bursa din America va face cel puţin 1.000 de milionari în dolari, aceştia fiind actualii acţionari ai reţelei de socializare.

Pentru a cumpăra acţiuni Facebook la bursa de la Bucureşti, un român trebuie să apeleze la o societate de brokeraj - societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) -, unde trebuie să îşi deschidă un cont, dacă nu are, la fel ca pentru achiziţia oricărui alt titlu aparţinând companiilor deja listate la BVB.

"Nu va fi o listare propriu-zisă a Facebook la BVB. Este vorba de un mecanism tehnic prin care acţiunile Facebook vor fi aduse pe bursa de la Bucureşti de către un intermediar şi vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare, ATS, al Bursei", a explicat pentru gândul Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

Cum se vor putea cumpăra acţiuni la cea mai mare reţea de socializare

"Investitorii vor trebui să acceseze sistemul bursei în aceleaşi condiţii ca pentru orice alt titlu listat la BVB. Nu trebuie să execute alte operaţiuni.Trebuie să meargă la una dintre societăţile de investiţii financiare care sunt membre ale BVB", a explicat pentru gândul Stere Farmache, preşedintele BVB.

După ce îşi deschid un cont la un broker, cei interesaţi nu trebuie decât să îşi alimenteze contul cu fonduri şi să dea ordin de cumpărare a acţiunilor Facebook. Ei pot alege să păstreze acţiunile în portofoliu o perioadă mai lungă, sau le pot înstrăina atunci când valoarea lor creşte, obţinând un profit pe care îl pot reinvesti în alte acţiuni sau îl pot retrage.

Pe de altă parte, pentru români, achiziţionarea unei acţiuni Facebook de pe bursa de la Bucureşti va putea fi făcută la un preţ mai mic, comparativ cu varianta în care s-ar opta pentru cumpărarea de titluri Facebook de pe bursa americană. Preşedintele bursei de la Bucureşti a precizat că avantajul pe care îl au investitorii prin tranzacţionarea de titluri Facebook pe piaţa de capital din România ar fi costurile reduse ale structurilor locale care permit efectuarea unor tranzacţii similare celor de peste hotare. "Avantajele vor fi că vor tranzacţiona simplu şi eficient pe sistemele actuale ale BVB şi cu costuri mai reduse pentru că accesul pe o piaţă străină pentru investitorii de talie mică, dar şi mare, presupune costuri, presupune o anumită birocraţie", a explicat Farmache.

În prezent, de pe sistemul alternativ de tranzacţionare din cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se pot cumpăra acţiuni ale altor 10 mari companii: adidas, Daimler, Bayer, Deutsche Telekom, E.ON, SAP, Christian Dior, Danone, Heineken şi L'Oreal.

Cât va costa o acţiune Facebook

Dacă acţiunile Facebook vor fi disponibile şi pe bursa de la Bucureşti odată cu listarea companiei pe bursa americană, preţul unei acţiuni Facebook pe bursa de la Bucureşti va fi acelaşi sau foarte apropiat de cel de pe bursa din SUA, a explicat Stere Farmache.

Întrebat de suma minimă de care va trebui să dispună un investitor pentru a cumpăra acţiuni emise de cea mai mare reţea de socializare, Farmache spune că depinde de numărul minim de acţiuni ce pot fi tranzacţionate, adică de blocul minim de tranzacţionare.

"N-aş putea să spun suma minimă, pentru că depinde de blocul minim de tranzacţionare, dar după ştiinţa mea titlurile americane se tranzacţionează undeva între 50 şi 100 de dolari, care mi se pare o sumă rezonabilă", a explicat Stere Farmache, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTv.

Brokerii spun că este probabil ca blocul minim de tranzacţionare în cazul în care acţiunile Facebook vor fi tranzacţionate la BVB va fi de o singură acţiune, ca şi în cazul celorlalte zece companii prezente pe acest sistem alternativ de tranzacţionare de la Bucureşti.

"Nu există un profit garantat"

Brokerii spun că acţiunile companiilor din IT nu ar trebui să lipsească din portofoliul nici unui investitor.

"Profitul obţinut de investitorii în acţiuni ale companiilor din sectorul IT a variat în funcţie de evoluţia companiilor şi a pieţelor bursiere. Nu există un profit garantat. Companiile din IT sunt atractive, Facebook are un număr mare de clienţi şi mulţi fani în România. Ei ar putea să devină şi investitori la această companie", a spus Farmache.

În România există peste 3,8 milioane de utilizatori Facebook, faţă de 2,4 milioane, la începutul anului, potrivit Facebrands.ro.

The Guardian scria în august că Bono, vocalul trupei U2, a cumpărat anul trecut, prin intermediul firmei sale de investiţii, Elevation Partners, acţiuni Facebook în valoare de 210 milioane de dolari, iar acestea valorau în august de aproape cinci ori mai mult, adică 975 milioane de dolari.

La începutul lunii ianuarie Facebook fusese evaluată la 50 de miliarde de dolari, iar în prezent este evaluată la aproape 100 de miliarde de dolari.

La rândul ei, în ziua listării reţelei de socializare de business LinkedIn, care a avut loc în primăvara acestui an, printr-o ofertă în valoare de circa 406 milioane de dolari, acţiunile s-au dublat faţă de preţul din ofertă, urcând de la 45 la 94 de dolari. Ulterior, acţiunile au avut oscilaţii puternice, coborând sub 64 de dolari în iunie, după care au urcat la aproape 110 dolari în iulie. În ultimele luni, trendul a fost descendent. Compania este evaluată la circa 5,79 miliarde de dolari.

Cum se pregăteşte BVB

Farmache spune că, în principiu, nu este nevoie de acordul unei companii ca acţiunile ei să fie aduse pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB. Sistemul ATS are reguli mai relaxate, comparativ cu piaţa principală de tranzacţionare. Pe scurt, compania nu are nevoie nici de acordul Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) pentru a se lista şi nici de un proiect de ofertă, costurile fiind astfel mult mai mici.

"În principiu nu este necesar acordul Facebook pentru ca acţiunile reţelei de socializare să poată fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB. Sunt discuţii cu intermediari care să aducă un bloc de acţiuni Facebook pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei", ne-a declarat Farmache.

Pe de altă parte, începând din această lună programul de tranzacţionare în sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei va fi prelungit de la ora 16:45 la ora 18:30, pentru a permite investitorilor să reacţioneze la evoluţia pieţelor din SUA.

Stere Farmache spune că bursa de la Bucureşti îşi propune să atragă pe sistemul ATS şi alte mari companii, precum Google sau Apple, însă până atunci "ne facem încălzirea" cu Facebook.

Una dintre cele mai mari oferte de listare

Presa internaţională a scris că Facebook ar putea lansa o ofertă publică iniţială (IPO) în valoare de 10 miliarde de dolari, în vederea listării la bursă, tranzacţie care ar putea evalua compania la 100 de miliarde de dolari. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care deţine 24% din acţiuni, ar putea urca în topul celor mai bogaţi 20 de oameni din lume, după listarea Facebook la bursa americană.

Între acţionarii Facebook se numără şi fondul de venture capital Accel Partners, care deţine între 8% şi 10% din companie, în timp ce un pachet de 10% este deţinut de firma Digital Sky Technologies, controlată de miliardarul rus Yuri Milner. Co-fondatorii Facebook, Dustin Moskovitz şi Eduardo Severin, deţin 6%, respectiv 5% din acţiuni. Printre acţionari se numără şi Microsoft, care deţine 1,3% din acţiuni.

Facebook are venituri estimate în acest an la 4,3 miliarde dolari şi cu un profit net de până la 1,5 miliarde dolari. Facebook are peste 800 de milioane de utilizatori, adică mai mult de 10% din populaţia din lume.

Citește și: