Oncu Marius Gheorghe
243 vizualizări 19 ian 2012

Ungaria se aşteaptă la un acord de finanţare de 17-20 miliarde de euro de la UE şi FMI, similar ca valoare cu cel din 2008, când ţara a fost lovită de criza financiară globală, potrivit unui document întocmit de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, şi obţinut de portalul Index.hu, relatează Mediafax.

Cabinetul de la Budapesta trebuie, însă, să găsească soluţii la îngrijorările UE privind mai multe legi înainte ca discuţiile pentru un împrumut să înceapă, se arată în document, o analiză a progreselor Ungariei pentru obţinerea unui nou împrumut, scrie Index, citat de cotidianul Portfolio.

"Ungaria trebuie să facă progrese în mai multe domenii cheie, precum independenţa băncii centrale, instituţii finnaicare, taxe de criză, buget şi impozitare", afirmă Matolcsy.

Documentul arată că ministrul se aşteaptă la o linie de credit similară celei din 2008, în valoare de 17-20 miliarde de euro. În discuţiile cu oficialii de la Budapesta, reprezentanţii FMI au indicat că există posibilitatea încheierii unui acord stand-by preventiv.

Ungaria a anunţat în noiembrie că vrea să reia colaborarea cu FMI pentru un acord de tip preventiv. Discuţii pregătitoare au avut loc în decembrie, însă au fost întrerupte când Ungaria a refuzat să ofere creditorilor garanţii în privinţa unor legi.

De la suspendarea discuţiilor, forintul ungar s-a depreciat până la un nou minim record faţă de euro, randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile Ungariei au crescut puternic, iar ţara a fost retrogradată în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, de marile agenţii de rating.

Turbulenţele financiare, care între timp s-au mai redus, creşterea puternică a costurilor de împrumut, eşecul unor licitaţii de obligaţiuni şi presiunile tot mai mari de la Bruxelles au temperat atitudinea "războinică" a guvernului ungar, scrie Portfolio.

Citește și: