Dorin Oancea
3944 vizualizări 5 dec 2018

Volkswagen face o mutare strategică de anvergură spre vehiculele electrice, după scandalul emisiilor din 2015, în urma căruia a plătit amenzi de peste 27 de miliarde de euro.

"În anul 2026, vom fabrica ultimul produs bazat pe un motor cu combustie", a declarat Michael Jost la conferinţa de la o conferinţă organziată de Handelsblatt, la sediul Volkswagen din Wolfsburg, Germania.

Un purtator de cuvant al companiei a confirmat ca remarcile lui Jost au însemnat ca VW, cea mai bine vândută marcă din Europa şi din China se va concentra pe maşini electrice.

VW va continua să-şi adapteze autovehiculele pe benzină şi diesel pentru a respecta standardele de mediu pe durata de viaţă a acestor vehicule, dar producătorul german de maşini este acum angajat să ia măsuri radicale pentru a opri încălzirea globală, a spus Jost.

Cum vor politicienii SĂ CONVINGĂ Volkswagen să vină în Galaţi şi Brăila, unde nu e NICI autostradă, NICI aeroport

Recent, politicienii liberali din Galaţi au cerut sprijinul parlamentarilor Puterii şi autorităţilor locale din Galaţi şi Brăila, pentru a convinge VW să deschidă o fabrică în zona celor două oraşe, care reprezintă cea mai mare aglomerare urbană din România, după Capitală.

Discuţiile au început după ce conducerea grupului auto Volkswagen a pomenit despre posibilitatea construirii unei fabrici în România, Turcia sau Bulgaria, în care să producă modelele Skoda Karoq sau Seat Ateca.

Senatorul PNL George Stângă solicită public politicienilor din Galaţi, Brăila şi Bucureşti să sprijine demersurile, astfel încât grupul auto să fie atras în zona Dunării de Jos.

”În urmă cu câteva zile, preşedintele grupului Volkswagen AG a anunţat că intenţionează deschiderea unei fabrici multibrand în Europa de Est, care să devină operaţională din 2022. Concernul german ia în calcul trei ţări: România, Turcia şi Bulgaria. Este o oportunitate de care Galaţiul ar putea să beneficieze, iar dumneavoastră, în calitate de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ar trebui să iniţiaţi demersuri concrete şi imediate pentru a prezenta întreaga zonă Galaţi - Brăila, cea mai mare aglomerare urbană din România, ca o opţiune viabilă pentru constructorul german de automobile. În aceste condiţii, nimeni şi nimic nu vă împiedică să prezentaţi concernului german Volkswagen AG Galaţiul ca pe o oportunitate şi să iniţiaţi demersuri inclusiv pe lângă Guvernul României pentru asigurarea unui climat fiscal predictibil, favorabil şi încurajator”, a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, senatorul liberal George Stângă.

Senatorul gălăţean consideră că avantajele zonei Galaţi-Brăila în perspectiva construirii unei fabrici auto, sunt forţa de muncă calificată, şomajul crescut şi vecinătatea Dunării, care poate asigura transportul rapid al materiilor prime şi al produselor finale.

De asemenea, fabrica auto ar putea reprezenta un motiv pentru a demara proiectul zonei metropolitane Galaţi-Brăila.

”Avem cel puţin două locaţii pe care s-ar putea construi această fabrică, este vorba de Parcul Industrial şi de Zona Liberă Galaţi, dar un avantaj îl reprezintă şi terenul de aproximativ 1.000 de hectare dintre Galaţi şi Brăila. Avem forţă de muncă bine pregătită şi calificată, datorită reţelei de şcoli şi licee cu profil tehnic, cele două universităţi pregătesc specialişti inclusiv în domeniul tehnic, dar avem şi forţa de muncă disponibilizată de la Combinatul Siderurgic. Însă marele avantaj al zonei, care ne diferenţiază clar faţă de alţi competitori, este Dunărea, această ”autostradă naturală” pe care s-ar putea asigura aprovizionarea cu materii prime, dar şi livrarea produselor finite în Europa Centrală şi de Vest”, se arată în mesajul lui Stângă.

La capitolul dezavantaje, zona Galaţi-Brăila nu este conectată la reţeaua de drumuri expres şi autostrăzi, nu are aeroport, iar situaţia economică este precară.

Cum arată cimitirul „Dieselgate” din SUA. Volkswagen a cumpărat 350.000 de maşini diesel de la clienţii afectaţi de scandalul emisiilor poluante
 
Volkswagen a dus noţiunea de parcare la un alt nivel în SUA şi nu are de gând să se oprească. Gigantul auto a cumpărat 350.000 de automobile diesel de la clienţi, pe care le-a depozitat într-un adevărat „cimitir”.
Volkswagen dispune de 37 de parcări uriaşe în SUA, care găzduiesc aproape 300.000 de maşini. Printre terenurile ocupate de Volkswagen se numără un fost stadion de fotbal din Detroit, o fostă moară din Minnesota şi o zonă din apropierea localităţii Victorville, în statul California.
Jeannine Ginivan, purtătoarea de cuvânt a Volkswagen, a declarat că garajul uriaş din Victorville este unul din cele ”care vor asigura depozitarea responsabilă a vehiculelor răscumpărate în termenii companiei VW”, referindu-se la scandalul manipulării testelor pentru emisii poluante diesel, cunoscut sub denumirea de „Dieselgate”.
”Aceste maşini sunt depozitate temporar şi menţinute în stare de funcţionare”, a mai spus reprezentantul Volkswagen.
 
 
În total, VW a stabilit că va cheltui 25 miliarde dolari în SUA, pentru a-i mulţumi pe clienţii afectaţi de Dieselgate. Compania s-a oferit să cumpere de la aceştia 500.000 de maşini diesel şi buy back-ul se va încheia la sfârşitul anului 2019.
La 31 decembrie 2017, Volkswagen cumpărase deja 335.000 vehicule diesel, au revândut 13.000 de maşini şi au distrus circa 28.000 de vehicule. La finele lui 2017, VW depozita în SUA circa 294.000 de maşini.
VW trebuie să cumpere sau să repare 85% din vehiculele implicate în scandalul Dieselgate până în iunie 2019 sau va achita costuri mai mari în scandalul emisiilor poluante.
Compania a precizat că în februarie, reparase deja 83% din maşinile respective şi va atinge în curând ţinta propusă. În aprilie 2017, justiţia a stabilit ca Volkswagen va fi supravegheată de autorităţi timp de trei ani, după ce compania a pledat vinovată pentru trei capete de acuzare. De asemenea, compania va achita 4,3 miliarde dolari, reprezentând amenzi federale.
Producătorul auto german a recunoscut în septembrie 2014 că a manipulat sistemul de control al emisiilor poluante din SUA, pentru vehiculele diesel, în cazul maşinilor vândute începând cu 2009. Scandalul a dus la demisia CEO-ului gigantului auto.
După cum preciza economica.net, în martie, VW i-a convins mai degrabă pe clienţii din Europa de Vest să vină la service pentru repararea softului care modifică rezultatele testelor de emisii diesel din scandalul Dieselgate, decât cu cei din Europa de Est, mai ales datorită faptului că operaţiunea nu era obligatorie.
 
 

AUDI, investiţie de 14 miliarde de euro în E-MOBILITATE şi automobile AUTONOME

Audi, marca premium a producătorului auto Volkswagen a anunţat că va investi 14 miliarde de euro până în 2023 în mobilitate electrică, digitalizare şi conducere autonomă, informează Reuters.

Cheltuielile totale estimate ale companiei pentru următorii cinci ani se ridică la 40 de miliarde de euro. De asemenea, intenţionează să ia măsuri de restructurare care vor genera câştiguri de 1 miliard de dolari.

”Această planificare are o semnificaţie clară, că avem o abordare sistematică asupra mobilităţii electrice şi vom fi mult mai concentraţi în viitor”, a declarat Bram Schot, preşedintele interimar al boardului Audi. ”Ne prioritizăm resursele pentru produse şi servicii orientate spre viitor, care sunt foarte atractive şi relevante pentru piaţă”.

În luna octombrie, Audi a fost amendată cu 800 milioane euro pentru încălcarea normelor de poluare la motoarele diesel cu şase şi opt cilindri.

”Din această cauză, Audi Group îşi va reduce în mod semnificativ indicatorii de performanţă estimaţi pentru anul 2018”, a informat compania. Şi Volkswagen a anunţat că îi vor fi afectate câştigurile.

Audi a acceptat amenda şi nu va face apel împotriva deciziei, a precizat compania, care, procedând astfel îşi recunoaşte responsabilităţile pentru abaterile determinate.

Luna aceasta, Volkswagen a renunţat la contractul încheiat cu CEO-ul Audi Rupert Stadler, investigat pentru implicare în scandalul emisiilor, conducerea companiei fiind preluată pentru moment de şeful vânzărilor Bram Schot.

Volkswagen a primit o amendă similară în iunie, pentru dezvoltarea şi vânzarea de motoare cu patru cilindri.

foto: youtube.com

 

Citește și: