Loredana VOICULESCU
352 vizualizări 6 nov 2014

Un fond din România care a fost creat pentru a compensa victimele exproprierilor făcute în perioada comunismului pregăteşte o listare secundară la Londra, scrie Wall Street Journal.

Fondul este listat deja în Bucureşti, iar cel mai mare acţionar privat al său este fondul activist de hedging Elliott Associates, care deţine 15% din titluri.

Peste o cincime din Fondul Proprietatea este deţinută de români, care au primit acţiuni la fond drept compensaţie pentru proprietăţile care le-au fost furate de către fostul guvern comunist al ţării.

Fondul deţine participaţii în diverse companii de infrastructură controlate de statul român, inclusiv la Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa la Marea Neagră şi cea mai mare hidrocentrală din România. Multe dintre activele pe care le deţine au suferit din cauza lipsei investiţiilor pe perioada anilor în care statul a fost proprietar.

Fondul Proprietatea a acţionat în instanţă statul român deoarece i-a cerut companiei Romgaz – un distribuitor naţional de gaz la care fondul deţine o participaţie – să facă o donaţie de 400 de milioane de lei (113,3 milioane de dolari) către stat. Fondul Proprietatea a pierdut în prima fază a acestui caz şi a făcut un apel împotriva acestei decizii, argumentând că statul a forţat în mod ilegal Romgaz să nu ţină cont de interesele acţionarilor minoritari. 

Un obiectiv important al Fondului Proprietatea este să convingă guvernul să listeze majoritatea activelor semi-privatizate din infrastructură, menţinându-şi participaţia, dar diluând deţinerile guvernului şi permiţându-le să fie evaluate pe piaţa liberă.

Wall Street Journal mai scrie că un investitor al Fondului Proprietatea a afirmat că portofoliul acestuia reprezintă o colecţie de ”piese din toate perlele coroanei” din România. Publicaţia mai menţionează că statul român şi-a revenit în urma unei recesiuni puternice în anii 2009 – 2010 şi PIB-ul a crescut cu 3,5% anul trecut, însă FMI estimează o creştere mai înceată anul acesta. 

 

Citește și: