Diana MARCU
12139 vizualizări 4 mar 2015

"Îl admir. A fost inspectorul meu general când predam limba Italiană la Colegiul Lazăr, unde predă doamna Carmen. E una dintre simpatiile mele mai vechi. Un respect reciproc absolut", a afirmat părintele conferenţiar Necula.

Invitat la Gândul LIVE, acesta a spus că şeful statului reprezintă "o lecţie foarte bună pentru toţi" şi a ţinut să precizeze că, în Catedrala Ortodoxă în care Iohannis a participat la slujbă, "nu a venit cu Biblia de acasă, ci a primit un Liturghier ortodox în care a urmărit slujba".

"Ne mai leagă ceva la modul fundamental: am fost alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. în situaţii de prietenie, la cununii - ca martor, el -, am petrecut împreună sub acelaşi cer al Sibiului, care în mod cert oferă altă osatură de cultură religioasă culturii sale religioase. Şi nu am să uit darul cel mai mare pe care mi l-a făcut Klaus Iohannis înainte să fie preşedintele României - pentru că eu socotesc şi că noaptea de 16 noiembrie a fost tot un dar.. dar nu mai discut, pentru că preoţii nu fac politică - a fost că a acceptat, cu mare bucurie, să îl facă Cetăţean de Onoare pe părintele Mircea Păcuraru, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române. Când am încercat să-i aduc argumente, mi-a zis: Părinte, noi ne ştim de atâta vreme, suntem sibieni, asta înseamnă o familie", a mai spus Constantin Necula.

Invitatul a rememorat şi momente din cariera profesorală a actualului şef de stat, explicând şi ce se află în spatele cuvântului ghinion, rostit la gândul de către Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat de ce alţi colegi de-ai săi, tot profesori, nu au reuşit să aibă mai multe locuinţe.

"Îl ştiu de la catedră, îl ştiu din declaraţiile studenţilor săi - apropo de ghinionul acela care l-a ghinionit, este un tic verbal. Asta le spunea mereu elevilor săi când îi întreba dacă au rezolvat problema, iar ei se chinuiau să-i dovedească profesorului Iohannis că ştiu. El avea un tic, pozitiv zic eu, de a spune Ghinion. Şi de acolo a rămas", a  explicat ierarhul.

"S-a spus la un moment dat că perechea prezidenţială nu are copii. Ne-am gândit să ieşim în Piaţa Mare câţiva, care am fost profesori în liceu, să ne strângem lăzăriştii laolaltă cu cei din Bruckenthal şi să spunem Noi suntem copiii lor. Pentru că a reduce viaţa unui om doar la ce iese din carnea sa este un pic iraţional. Omul acesta a creat generaţii întregi de oameni, este un profesor de fizică eminent", a mai spus Necula.

El a vorbit şi despre criticile care i se aduc actualului şef de stat - că citeşte de pe hârtii, motivând că această alegere reprezintă o dovadă de sobrietate şi un curent folosit în retorica modernă. "Sunt de acord că unii  poti ridica ochii din hârtie - la Ştiri, dacă au prompterul bine montat -, că pot face eforturi foarte bune în anumite situaţii, dar este o modă în toată elocinţa modernă de a rosti de pe hârtie. Este o chestie de sobrietate, de ţinută. Pe de altă parte, mi-a plăcut reacţia sa din Germania, când a putut să spună pre limbă daco-română Vezi că naţionalismul nostru rămâne, orice ar fi.

Şi încă ceva: Omul acesta ne-a învăţat să cântăm destinşi imnul", a mai spus preotul ortodox.

Ce răspundele părintele Constantin Necula întrebat dacă va fi chemat la Cotroceni pe post de consilier al preşedintelui Iohannis, dar şi despre părerea şefului statului despre ora de Religie, aflaţi urmărind interviul acordat de profesor la Gândul LIVE.

 

 

 

Citește și: