Gandul.info
Diana MARCU
1755 vizualizări 6 mar 2014

Din 7 martie 2014 se lansează pe ecranele din România “Closer to the Moon”, cel mai nou proiect cinematografic al regizorului Nae Caranfil. Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia– Polonia– Franţa şi are o distribuţie hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în  Bucureştiul anului 1959 când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar.
În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei au fost “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu. De ce a ales actori britanici pentru a intra în pielea românilor, de ce a preferat ca filmul să fie vorbit într-o engleză britanică şi în ce condiţii ar mai realiza  Caranfil un film cu buget de Hollywood aflaţi chiar de la regizor, care a acordat un interviu în exclusivitate la Gândul LIVE.

Citește și: