13731 vizualizări 6 feb 2014

Editorialistul Cristian Tudor Popescu a comentat ironic la Gândul LIVE iniţiativa preşedintelui ANRSC, Doru Ciocan, care vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că "şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei.

"Resuscitez zombie, resuscitez strigoii", a spus Cristian Tudor Popescu afirmând că această iniţiativă a lui Doru Ciocan îi aminteşte de operaţiunea Balconiada de pe vremea lui Ceauşescu. În anii '80, cei care locuiau la bloc şi aveau balcoanele închise erau obligaţi să-şi dărâme "lucrarea" făcută ca să le fie mai cald în case. Oficial, motivul era altul: geamurile care îmbrăcau balconul nu erau prevăzute în proiect. Cel care se ocupa de punerea în aplicare a interdicţiei era Ion Dincă, supranumit din acest motiv Balconeti. Lui Dincă, cunoscut drept Ion Te Leagă, i se trăgea porecla de la Falconeti, un personaj negativ dintr-un serial celebru în epocă - "Om bogat, om sărac".

"Acest om (n.r. Doru Ciocan) este o corcitură de Balconeti - Ion Dincă, aşa i se spunea lui Dincă Te Leagă pe vremea lui Ceauşescu - cu Iulian Mincu, coordonatorul Alimentaţiei Raţionale, cel care punea contor la gură românilor", spune Cristian Tudor Popescu. Editorialistul gândul a remarcat cu ironie că şeful ANRSC este un "tehnocrat", spre deosebire de politicieni: "Printre atâţia politicieni, avem un tehnocrat - domnul Ciocan, care are soluţii radicale, nu ca ăştia care plimbă peştele de dimineaţă până seara. Ăsta, domnul Ciocan, seamănă cu un banner pe care îl vedeam eu pe vremuri când mergeam la "Scânteia", scriam la almanahul "Anticipaţia". Scria aşa pe afiş: Cine munceşte are soluţii, cine nu - caută justificări. Domnul Ciocan are soluţii: Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!", a mai spus Popescu comentând răspunsul pe care şeful ANRSC l-a dat atunci când a fost întrebat dacă vor trebui să ţină caloriferul deschis şi cei cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în concediu, de pildă.

 

 

Citește și: