De ce se fac alegeri în România? Ca să se ştie cu cine guvernează UDMR. Aceasta a fost gluma cu care Cristian Tudor Popescu şi-a explicat, marţi seară, la Gândul LIVE, aprecierea generală faţă de conferinţa de presă de azi a preşedintelui ales.

„Nu întâmplător în editorialul pe care l-am scris azi în gândul am pus titlul 'Vântul Fermecat', pentru că eu continui să am acum – e marţi şi încă am o senzaţie de poveste cu zâne, fairy queen, în legătură cu ce s-a întâmplat şi mi-e frică să nu vină ceva rău şi urât acum foarte repede. De aceea am aşteptat uşor şi cu inima strânsă această conferinţă a dl Iohannis. În general, a fost bună această ieşire a domnului Iohannis, corectă atitudinea de a nu încerca o ajungere la guvernare a PNL prin formula asta de care cred că ni s-a făcut greaţă tuturor, care s-a fol în ultimii zece ani sistematic. Dacă din nou mai vedeam o combinaţie cu UDMR, cu PC, cu UNPR, îl vedeam iar pe Gabriel Oprea care trece de partea poporului – aşa ceva nu trebuie să se mai repete. Aici e corectă viziunea domnului Iohannis de a nu face compromisuri greţoase. E bine că a insistat asupra încuviinţării cercetării penale pentru acel parlamentar”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„E bine că domnul Iohannis a şters posibilitatea oricărei soluţii imorale - nu ca Traian Băsescu, în 2004, când a fost dispus la colaborarea cu oricine ca să ajungă la modalitatea de guvernare a alianţei DA”, a adăugat jurnalistul.

Totuşi, Klaus Iohannis a făcut azi şi o greşeală, crede editorialistul gândul, când a spus, de mai multe ori, că „PNL nou doreşte să preia puterea”.

„Domnul Iohannis a folosit ceva care mă pune pe gânduri – formula 'vrem să luăm puterea'. Deocamdată, e prima ieşire a domnului Iohannis şi am mai discutat aici şi despre alte formulări nefericite ale dumnealui. Îi comunic domnului Iohannis că această expresie îi aparţine în primul rând lui Lenin. Acest tip de abordare după părerea mea nu este bun”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

O posibilă soluţie pentru evitarea greşelii stătea tocmai în sloganul de campanie al lui Iohannis: „Domnul Iohannis a venit aici cu 'România lucrului bine făcut'. L-aş fi văzut acum zicând 'lucrul rău făcut de domnul Ponta trebuie îndreptat şi noi am vrea să facem următoarele şi pentru asta trebuie să ai guvernarea'. Eu înţeleg ce e cu mesajul ăsta, e adresat în primul rând celor din partid. Asta va fi şi problema principală a domnului Iohannis: prima lui provocare va fi legată de partid, trebuie să îşi clarifice relaţia cu propriul lui partid, pt că ea nu este suficient de coagulată. El nu are o relaţie clarificată, conturată, cu partidul şi ar trebui să o aibă, să pună nişte lucruri clar la punct”.

 

Citește și: