Diana MARCU
4612 vizualizări 26 mar 2015

"Dacă nu vor fi bani suficienţi la buget, din cauza reducerilor de taxe, să nu revenim la situaţia pe care am tot avut-o în ultimii 10-15 ani, cu taxe care cresc de pe o zi pe alta ca să acopere găurile din buget", a afirmat Dragoş Cabat la Gândul LIVE.

"Predictibilitatea fiscală e bună pentru investitori, care vor să ştie ce fel de taxe vor plăti când fac afaceri în România şi nu vor să se trezească cu taxe precum cea de clădiri speciale, de exemplu, care apare dintr-o dată şi le poate eroda profitul, vor să ştie că accizele se calculează cu o formulă clară, care nu se schimbă de la un an la altul. Din declaraţii, e posibil să avem această predictibilitate fiscală. Ceea ce sună paradoxal, pentru că guvernele conduse de Ponta, până acum, s-au remarcat prin lipsa predictibilităţii fiscale, prin impozite aruncate de azi pe mâine, ori prin necalcularea accizei la o altă dată decât 1 octombrie", a mai spus Cabat.

Potrivit acestuia, nimeni nu îşi va asuma noul Cod Fiscal, pentru că, susţine analistul economic, "este total nerealist". "Măsurile anunţate sunt populiste şi pot anunţa o viziune care nu este cea social-democrată, ci puternic liberală, de creştere economică. Măsurile sunt atât de mult duse în viitor încât toţi românii, şi investitorii, cărora li se tot promit lucruri, au mari îndoieli că acest Cod va fi pus în practică cu adevărat".

Potrivit lui Cabat, noul Cod Fiscal a fost elaborat pentru că "exista o presiune internă". "Primul ministru îşi doreşte să rămână pe scaunul pe care îl ocupă, pentru că un asemenea plan de modificarea Codului Fiscal cu măsuri care ajută economia, cel puţin pe hârtie, este unul care îi pune în şah pe cei din Opoziţie. Este greu să fii în Opoziţie, iar partidul care e la putere să vină cu astfel de măsuri - reducerea TVA, impozite reduse, acciză redusă, tot ce se poate, contribuţiile la CAS - şi să critici acest Cod Fiscal. Dacă spui că măsurile sunt nerealiste ţi se zice Votează-l şi noi o să îl implementăm şi, în acelaşi timp, dacă votezi împotriva lui, eşti într-o poziţie proastă din punct de vedere al imaginii, pentru că ai votat împotriva unor măsuri care relansează sau ajută economia. Eşti împotriva creşterii economice", a mai spus Cabat la Gândul LIVE. De altfel, în opinia analistului, acesta este şi motivul pentru care Ponta nu a venit cu nicio propunere de ministru de Finanţe, după ce Darius Vâlcov a demisionat din cauza problemelor de natură penală pe care le are. "Nimeni nu vrea să şi-l asume. E prea frumos pentru tot ce se întâmplă acum, e ca dintr-o poveste", a mai spus Dragoş Cabat.

Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate, miercuri, de Guvern şi vor fi transmise Senatului, pentru a fi introduse, la începutul săptămânii viitoare, pe ordinea de zi a Biroului Permanent.

Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% din 2018, şi confirmă informaţiile anunţate anterior de MEDIAFAX privind extinderea, tot de anul viitor, a listei produselor cu TVA redus la 9%, de la carne, peşte, lapte şi pâine la animale vii şi păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea, precum şi pentru accesul la evenimentele sportive.

Mai sunt prevăzute introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate a microîntreprinderilor, în funcţie de numărul de salariaţi, de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, majorarea pragurilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb şi benzina cu plumb), reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool şi băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor care în prezent se regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile” (cafea, bijuterii, confectii din blănuri, autoturisme etc.), eliminarea impozitului pe construcţii speciale începând cu 1 ianuarie 2016.

Citește și: