Clarice DINU
7626 vizualizări 18 sep 2013

O premieră pentru istoria recentă, deschiderea unui şantier arheologic la Periprava pentru a identifica gropile comune în care au fost înmormântaţi deţinuţii politici din perioada comunistă nu rămâne un demers cu valoare strict istorică. Şeful IICCMER, Andrei Muraru, a anunţat, la GÂNDUL LIVE, că în acest caz au fost sesizaţi procurorii. "Am vorbit cu cei de la Parchet, se vor preleva probe", a spus el, apreciind că sunt toate indiciile că la Periprava există gropi comune în care au fost îngropaţi deţinuţii morţi în lagărul comunist.

VEZI AICI EMISIUNEA GÂNDUL LIVE

"Toţi sunt bărbaţi, nu există urme de haine, unii sunt legaţi cu sârmă, braţele nu sunt puse pe piept, nu există urme de sicriu. Suntem aproape siguri că cei morţi sunt de la colonia de muncă", a adăugat Muraru.

În cadrul investigaţiei realizate în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, gândul a prezentat miercuri primele rezultate ale săpăturilor de la Periprava. De asemenea, gândul a publicat  dosarul lui Ion Ficior, fostul comandant al lagărului comunist din Deltă, al doilea torţionar comunist denunţat pentru genocid.

Profilul complet al torţionarului Ficior

Interviu cu torţionarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava

Mărturii ale supravieţuitorilor din lagărul de la Periprava

Mărturii ale foştilor gardieni ai lagărului condus de Ficior

Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un şantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune

Regimul de teroare instituit de Ion Ficior la Periprava a dus la moartea a cel puţin 103 deţinuţi politici. Chiar dacă fostul comandant neagă toate acuzaţiile, mărturiile supravieţuitorilor, dar şi documentele îl contrazic. Potrivit şefului IICCMER, rapoartele de autopsie au ajutat la construirea dosarelor torţionarilor comunişti, constatările medicilor legişti, unii deţinuţi, fiind făcute, în opinia sa, în speranţa că vor proba faptele petrecute în lagărul din Deltă.

Un caz concret este cel al deţinutului despre care, cinic, Ion Ficior a relatat, într-un interviu pentru gândul, că a murit după ce a fost eliberat, împiedicându-se de emoţie şi căzând cu nasul în nisip. "A fost identificat, Marin Brânzan, 64 de ani. Lucrurile s-au petrecut pe 21 septembrie 1960. Acesta a avut un şoc emoţional şi a paralizat după ce a păşit spre poarta lagărului. L-au adus înapoi. Ficior a trebuit să raporteze că a fost eliberat", a spus Muraru.

El a prezentat şi cazul gardianului Ion Mihalache care a susţinut că nu a văzut cum a murit vreun deţinut, însă semnătura sa se află pe actele prin care el raporta decesul comandantului. "Oamenii ăştia îşi imaginează că în urma lor nu a rămas nicio probă. Ficior spune că au murit 3-4 oameni", a comentat şeful IICCMER.

Cristian Tudor Popescu: Se ajungea în puşcărie într-o oră fără să fi făcut ceva

La rândul său, editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu a comentat că fostul comandant de la Periprava "a ales să-şi construiască un discurs de cazemată", iar când a fost întrebat despre gropile comune "a zâmbit larg ca şi cum l-ar fi întrebat dacă a furat o conservă".

Cristian Tudor Popescu a adăugat că în perioada comunistă puteai ajunge în lagăr fără a face absolut nimic şi a dat un exemplu personal în acest sens.

"Tatăl meu, de pildă - ca să vedeţi cum se ajungea în lagăr, cum se ajungea în puşcărie într-o oră fără să fi făcut ceva - a fost ridicat după metodă. La ora 12 noaptea, a venit maşina, l-a luat, l-a dus la Securitate şi au început să-i spună cu lampa în ochi `Dom`ne, dumneata eşti în legătură cu unii care au primit din Elveţia literatură anticomunistă`. Tatăl meu zice: `Dom`ne, eu sunt şantierist, sunt electrician pe şantier, ce vorbiţi, ce Elveţie? Nu cunosc`. `Hai, dom`ne, crezi că, dacă ai ajuns aici, noi nu ştim ce vorbim? Încerci să ne minţi, o să-şi fie mai rău`. A durat acest interogatoriu de rupere, în care nu se accepta ideea că nu are nicio treabă. La sfârşit i s-a spus: `lasă, că o să spui şi ce lapte ai supt de la mă-ta` şi urma să fie dus, ca mulţi alţii care au trecut prin astfel de lagăre, fără să ştie pentru ce au fost ridicaţi. În ultima clipă, un ofiţer spune, s-a uitat pe hârtie: `Te cheamă Tudor Popescu?` `Da`. `Pe taică-tu îl cheamă Ion?` `Da`.`Pe maică-ta, Garofira?` `Nu`, spune taică-miu, `Garafila`. Dacă nu ar fi fost acel ofiţer, ar fi făcut puşcărie fără să ştie de ce a fost ridicat", a povestit Cristian Tudor Popescu.

Editorialistul gândul a comentat că, în ciuda tuturor celor întâmplate în lagărul comunist de la Periprava, Ion Ficior "doarme foarte liniştit", iar "singurul coşmar pe care îl are e că îşi pierde pensia".

În opinia sa, torţionarul Ficior "este un specimen mult mai greu de prins decât Vişinescu" şi "mizează pe o parte însemnată a populaţiei care este tentată să spună:`omul a avut şi el o meserie, cineva trebuia să o facă şi pe asta`".

 

 

 

Citește și: